Anders Behring Breivik

juli 27, 2011|Spaningar och analyser|16 comments

Anders Behring BreivikJag vill inte prata om Anders Behring Breivik. Jag vill inte vara en del av hans makabra teater där sociala medier utnyttjas i ett vansinnesdåd som är omöjligt att begripa. Jag skriver denna text för att förstöra för Anders Behring Breivik på Google. Anders Behring Breivik och hans idéer förtjänar nämligen ingen uppmärksamhet alls. Han borde inte ens vara en parentes i världshistorien. Han borde på sin höjd vara ett skiljetecken i en dålig roman.

Vad som däremot förtjänar uppmärksamhet är den fortsatta kampen mot rasismen. För låt oss kalla det vid dess rätta namn. Till och med DN har börjat kalla Sverigedemokraterna för ”demokratiskt sinnade invandringskritiker”. För mig är demokrati någonting som utgår från alla människors lika värde, därför kan man inte tala om Sverigedemokraterna som demokratiska. Jag är besviken på DN:s ledarredaktion. Ni legitimerar ett rasistiskt parti. Visst pratar SD om oönskad kultur istället för oönskade raser och om muslimer istället för judar, men det handlar likväl om att göra skillnad på människor.

Jag skrev i ett tidigt skede på Twitter att Anders Behring Breivik hade gemensamma åsikter med Roland Poirier Martinsson, eftersom det på Anders Behring Breiviks Facebook-profil stod att han var konservativt kristen. Jag visste inte då att Anders Behring Breivik var muslimhatare och skulle inte ha formulerat mig så idag. Rätt ska vara rätt, Roland! Roland Poirier Martinsson har ingenting med detta att göra, det var en förhastad slutsats.

Anders Behring Breivik är snarare en form av militant variant av Kent Ekeroth. De delar samma åsikter, men försöker uppnå sina mål på olika sätt. Men Anders och Kent drivs av samma hat mot muslimer och har samma förvrängda världsbild.

Jag hoppas att mänskligheten kan bättre än så här. Som avslutning på mitt inlägg om Anders Behring Breivik vill jag passa på att citera en överlevande från Utøya:

Om en man kan visa så mycket hat, tänk hur mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.

Må medmänskligheten segra! Må de överlevande och anhöriga orka leva vidare och återfinna glädjen i livet!

Share this Post:
 • Anonym

  ”Jag vill inte vara en del av hans makabra teater där sociala medier utnyttjas i ett vansinnesdåd som är omöjligt att begripa. ”
   
  Men det är ju precis det du gör just nu, d.v.s. bidrar till politiseringen av Breiviks dåd.

  En fråga: När islamistiska terrordåd begåtts, skyller du då på islam på samma sätt som du nu skyller Breiviks dåd på SD? Om Ja, så kan jag åtminstone inte anklaga dig för dålig balans. Om Nej, var god utveckla.

  • Syftet med inlägget (och Nikke Lindqvists kampanj) är att hindra ABB från att själv styra bilden av honom på nätet. Media har rapporterat vidare den bild som ABB själv planterat på nätet. Det innebär inte att man ska blunda för hans åsikter och det hat i samhället som bär stora likheter med gärningsmannens idévärld.

   Detta är ett terrordåd med politiska förtecken, vilket även islamistiska terrordåd är. Skillnaden är att jag inte sätter likhetstecken mellan muslimer och islamister. En jämförelse i detta fall skulle vara om jag skulle skuldbelägga alla kristna norrmän för dådet.  Det är ohederligt och rasistiskt att påstå att muslimer är samma sak som islamister.

   Jag tar avstånd från all terror, oavsett om den är högerextrem, vänsterextrem eller religiöst motiverad. Samtidigt är det viktigt att se varifrån detta hat härstammar. I just detta fall handlar det om hatet mot muslimer och socialdemokratin i Norge. Jag tycker det finns otäcka likheter mellan hans hat och det som SD och näthatarna i Sverige står för. Det är ett samhällsproblem.

   • Anonym

    Jag tror det bästa man kan göra är att ta detta vid roten, läsa igenom ABB’s 1500-sidiga dokument och bilda sig en egen uppfattning.

    Nejdå, jag bara jämför. Islam är en ideologi med religiösa förtecken. Islamkritik kan också sägas vara en ideologi, även om Breivik riktar in sig på mer än islam. Den som inte är beredd att skylla på islam efter islamistiska terrordåd, skall heller inte skylla islamkritiker för den terrorism som Breivik nu gjort sig skyldig till. Svårare än så är det inte.

    Jag är själv sverigedemokrat och islamkritiker. Jag kan inte förneka att Breivik delvis använt sig av konservativ och invandrings/islamkritik som motivation för sitt illdåd. Det är hemskt och jag kan beklaga det, men däremot inte ta ansvar för det.

    Det elementära som skiljer är Breiviks vurmande för våld, och den linjen har han utvecklat helt själv, utan något som helst stöd i SD’s och närliggande konservativa ideologier. Vi slirar aldrig i den frågan, och jag hade önskat att meningsmotståndare inte heller gjorde det. Massmördare kan skapas i alla ideologiers namn.

    • Jag tror vi står för långt ifrån varandra åsiktsmässigt. Jag anser att Islam är en världsreligion, inte en ideologi. Det finns många olika tolkningar av Islam och det finns många typer av muslimer, precis som när det gäller kristendom och kristna. Jag ser epiteten islamkritiker eller invandringskritiker som lek med ord, täckmantel för rasism. Jag gissar att du inte håller med. 

     Däremot håller jag med om att det finns en skillnad mellan ABB och SD när det gäller metoder. Det påtalar jag också i texten ovan. Jag har inte försökt ge SD skulden för detta dåd. ABB är personligt ansvarig.

     • Anonym

      Ideologier kan också vara mångfacetterade, och jag har aldrig sagt att islam skulle vara någon monolit. Bara för att det finns en Gud bakom, så innebär det inte frikort från kritik. Så fungerar det inte i ett modernt, demokratiskt, samhälle.

      Jag tycker det är rätt grundläggande att anhängare och motståndare av en ideologi behandlas grundläggande lika. Kallar du islamkritik för ”täckmantel för rasism”, så ska du inte förvånas om andra tolkar islam som ”täckmantel för terrorism”, eller liknande.

      Jag kan också se skillnad mellan t.ex. en islamistisk terrorist och anhängare av islam, just vad gäller metoder. Många muslimer stödjer terrorism utan att för den skull vilja använda metoderna.

     • Jag tror att vi gör olika analyser av verkligheten. Denna diskussion kommer inte att leda någon vart. Jag sätter därför punkt här.

     • Anonym

      Sätt du punkt här om vi vill, men jag känner att det du skriver är såpass destruktivt, antidemokratiskt och extremt, att jag måste bemöta dig.

      Hela Koranen kryllar av sådana referenser som du hänvisar till, utom möjligen vad gäller etnicitet (men väl skillnad mellan muslimer och icke-muslimer).

      Anser du att ett demokratiskt valt parti som erkänner demokratin inte är demokratiskt, så är du själv inte demokratisk. Sådana resonemang hör inte hemma i en demokrati, och de skall bekämpas som den cancer på demokratin som de är.

      Du har ingen som helst grund för att stämpla SD såsom du gör, men du får gärna försöka med referenser till partiprogram o.d.

     • Anonym

      Men är inte ideologier där man gör skillnad på människor på grund av religion, sexuell läggning, etnicitet etc. odemokratiska? Tre stora världsreligioner (kristendom, islam, judendom) är mao odemokratiska.

      Om Sverigedemokraterna ska ha skit för sina odemokratiska åsikter så ska även korantrogna muslimer ha det. Allt annat är hyckleri.

     • Det finns många olika tolkningar av religioner. Jag tar avstånd från exklusivistiska religiösa som gör skillnad på människor. Många religiösa är dock pluralistiska, dvs tror att frälsningen kan ske i olika religioner. Inom islam pratar man t.ex. om Bokens folk och ser likheter mellan de tre abrahamitiska religionerna.

 • malinhaggberg

  Jag citerade det här inlägget och länkade till dig från min blogg. Hoppas att detta är ok? http://haggberg.blogspot.com

 • Pingback: Anders Behring Breivik | Min luktar oxo fisk!()

 • Det är bra att inlägg får kommentarer, det tycker Google om. Din bild av Anders Behring Breivik är den korrekta bilden. Det var ett bra foto av Anders i ditt inlägg- Lägg gärna in fler korrekta bilder och foton av Anders Berin Brevik som kan stavas på olika sätt, t.ex. Anders Bering Breivik.

 • Hej Pontus,

  Jag är glad att ni driver kampanjen mot att ABB får den exponering han söker. Samtidigt som jag betvivlar att han har beräknat oss människor helt rätt (fler engagerar sig nu i norsk politik och då kanske särskilt Arbeiderpartiet) så får han givet väldigt mycket exponering.

  Det sägs mycket och tycks mycket och det är bra, men samtidigt är det då en del i problemet. Alla sitter inne på svaret. I alla fall enligt oss själva.

  Personligen är jag nyfiken på insidan av hans huvud, men anser/tror att det bästa vore ignorans. Detta gäller för alla brott, egentligen. Syns det inte, finns det inte. Vad jag menar är att när media berättar om massmord på skolor, så ökar risken för nya dåd. Etc.
  Så om resultatet kan bli hans förlust, så vet jag hellre mindre än mer om honom.

  Bränn hans manifest. Sluta rapportera. Lämna drabbade i fred. Ursäkta franskan, men åt helvete med informationsplikt. Skriv om något annat, kära skvallerpress och kvällspress.

  Sanningen är ju ändå att snart kommer nya nyheter för oss människor att frossa i.

  Svårt att inte vara dubbelmoralisk. Be alla att hålla käft i ämnet medan jag ordbajsar sent på småtimmarna. Nåväl. Detta är mitt första inlägg i frågan, och vi får se vad som händer framledes.

  Tack för initiativet!

 • Anonym

  Du och dina gelikar är både ett hån och ett hot mot dokumentationen av den norska nutidshistorien om man ska vara krass. 

  • Ingen information tas bort, vi påverkar bara sorteringen av bilderna i Google.