Flashback ändrar inställning till självmord

juni 11, 2012|Andras projekt|0 comments

En moderator på forumet Flashback skriver nu att självmordstrådar inte är tillåtna på Flashback. Bakgrunden är det tragiska fallet där en kille streamade sitt självmord via en forumtråd på Flashback. Sedan en tid tillbaka har moderatorerna börjat låsa trådar där folk säger sig vilja begå självmord. Istället uppmanar moderatorn att personer ska söka hjälp istället. Mycket bra att Flashback väljer att sätta ner foten i denna fråga!

Forumtråd på Flashback

Ansvar och yttrandefrihet

Flashback har över 200 000 medlemmar och är populärt bland många unga människor. Att glorifiera ett självmord genom att ge det publicitet kan ofta leda till att folk härmar visar forskningen. Därför tycker jag att Flashbacks moderatorer har ett stort ansvar för vad de släpper igenom på forumet.

Att till och med den oansvariga utgivaren Flashback, som i vanliga fall tillåter såväl förtal, brott mot PUL, förföljelse som nynazism, väljer att ta ansvar i denna fråga ger mig hopp. Det ligger också i Flashbacks intresse att städa sin egen bakgård. Flashbacks motto har varit ”use it or lose it”, vilket syftar på yttrandefriheten. Jag skulle vilja ändra det till ”use it responsibly or lose it”. Flera röster har på sistone höjts för att förbjuda och stänga ner ”olagliga” sidor på nätet.

Min uppmaning till Flashback

Ett sätt att motverka hårdare regler för nätet är att visa lagstiftaren att man som publicist tar ansvar och modererar bort hets till hat, våld och självskadebeteende. Flashback-moderatorernas nya inställning till självmord är ett steg helt i rätt riktning. Jag hoppas att det bara är början.

Share this Post: