Gästbloggat om att förhindra självmord med sökmotoroptimering

mars 17, 2011|Mina projekt|5 comments

Idag gästbloggar jag hos Nationellt IT-användarcentrum (NITA) vid Uppsala universitet under rubriken Nätkärlek. Jag uppmärksammar problemet med att en sökning på Google på ordet ”självmord” leder till en väldigt obehaglig sida. Gå in och läs mitt gästinlägg om hur du kan skänka lite nätkärlek och förhindra självmord.

För ett antal år sedan gjorde jag praktik på Uppsalatidningen. Då gjorde jag ett mittuppslag om självmord där jag bland annat intervjuade ett par vars son tagit sitt liv. Detta möte gav mig en unik insikt i hur djupt ett sår i själen kan vara. Jag hoppas därför att fler engagerar sig mot nätets självmordshetsare!

På förekommen anledning: jag jobbar just nu på Socialstyrelsen, men byter jobb om en vecka till Juristjouren. Denna kampanj gör jag som privatperson och inte på uppdrag av min före detta arbetsgivare.

Detta är mitt andra gästinlägg hos NITA. November 2010 bloggade jag om tankar kring att göra revolt mot Facebook. Inlägget handlar om turerna kring Facebooks användarvillkor och det spännande initiativet Diaspora som ett alternativ till Facebook.

Share this Post:
 • Det vore kanske en idé att gå rakt till Google likt man gjorde i USA, för att få fram följande telefonsamtal, när det uppdagades att en sajt som uppmanade till självmord toppade listan:

  http://www.google.com/m/search?q=suicide

  • Kanske ingen dum idé! Vi får se hur det går med optimeringen. Det borde hända saker med träfflistan snart…

 • usch.. helt otroligt att google tillåter denna sida att ligga i toppen. När man ser på den rena textmängden på sidan så är det ju inte svårt att förstå varför den ligger där. Men google borde ändå städa bort sådant här helt ur sökresultatet känner jag. Ingen kan må bra av att läsa detta.

  Kan tycka att ordet ”självmord” inte borde dyka upp i ordförslagen när man börjar skriva heller, precis som sex, porr etc. inte dyker upp.

  Vänligen,
  Fredrik Näs

  • Ja, man undrar ju lite hur Google resonerar när det gäller vilka saker som är okej att visa som sökord eller inte.

   • Ja verkligen, men jag funderar på om Google bara filtrerar sexrelaterat innehåll?