Pontus inkast eller: så delar jag länktips till WordPress och Twitter

april 3, 2011|Tips och strategier|4 comments

Ni som är vana användare av Twitter har säkert sett paper.li som är en slags dagstidning med länktips från en persons flöde på Facebook och Twitter. Det brukar stå ”… Daily is Out. Top stories today via …”. Detta kallas för att kuratera. Det är en trend inom sociala medier som går ut på att en person aggregerar bra innehåll för andra att läsa. Personen som gör detta kallas för en kurator.

Jag har länge funderat på ett arbetssätt för att dela länkar på ett strukturerat sätt. Själv tycker jag inte riktigt om paper.li och liknande Twitter-tidningar, eftersom det blir ytterligare en digital kanal att ha koll. Ytterligare ett klick. Jag vill att mina länktips integreras i mina befintliga kanaler. I första hand Twitter, i andra hand denna blogg.

Efter att ha läst om Joakim Jardenbergs arbetssätt så bestämde jag mig för att utgå från Google Reader för att läsa alla bloggar jag brukar följa. I Google Reader kan man nämligen dela länkar med anteckningar, vilket resulterar i ett publikt RSS-flöde.

Nästa steg var att hitta något lämpligt sätt att distribuera länktipsen. Jardenberg tipsade om ett tillägg till WordPress kallat SharedItems2WP som skapar ett nytt blogginlägg automatiskt utifrån länktipsen. Jag testade detta tillägg en stund och kom fram till att det inte var något för mig. Dels för att tillägget var ganska buggigt och på engelska, dels för att jag egentligen inte gillar idén med att skapa automatiska blogginlägg.

Jag sökte efter alternativ och fann WordPress-tillägget Recommended Reading: Google Reader Shared. Istället för en ny bloggpost så visas ett flöde av länktipsen som en widget. Det går också att bädda in flödet i ett inlägg eller sida med shortcode. Jag beslutade mig för att skapa en sida för mina länktips kallad Pontus inkast. Det blev en ny sida i menyn där besökare alltid kan hitta mina 20 senaste delade länkar med mina kommentarer.

Men det var inte främst via bloggen jag ville dela länkar, utan via Twitter. För Twitter valde jag en beprövad lösning. Använde Google Feedburner för att göra ett RSS-flöde som jag ställde in att automatpublicera via Socialize-alternativet. Som prefix ställde jag in att den ska skriva ut ”Inkast” så att mina följare vet att det är ett länktips.

En sak jag ganska snabbt kom fram till var att jag skulle vilja ha möjligheten att dela saker i Google Reader som inte fanns bland de sajter jag prenumererar på. Till exempel om jag stöter på en bra artikel på en nyhetssajt. För att råda bot på det installerade jag tillägget Note in Reader till Google Chrome. Med ett knapptryck kan jag nu dela vilken sida som helst till Google Reader.

Sist tänkte jag se till att mina inkast även automatpublicerades på Facebook-sidan Pontus hörna. Rent teoretiskt kan man åstadkomma detta med RSS Graffiti, men tyvärr verkar det vara någon bugg på Facebook som ställer till problem. Jag, och många med mig, kan inte automatposta på Facebook-sidor på grund av något strul med behörigheter för de nya sidorna.

Överlag är jag nöjd med upplägget. Detta arbetssätt är smidigt för mig och jag hoppas ni har nytta av mina inkast (länktips) som komplement till mina hörnor (egna blogginlägg). Och för övrigt anser jag att Milan bör vinna Scudetton.

Share this Post: