Vart är Twitter på väg?

januari 12, 2011|Spaningar och analyser|4 comments

TwitterFör över ett år sedan började jag använda Twitter. Det var en helt ny upplevelse av det som brukar kallas sociala medier. Skillnaden mellan Facebook och Twitter är att du på Twitter kan följa och interagera med nya bekantskaper, medan du på Facebook håller kontakten med gamla vänner och bekanta.

Twitter lanserades 2006 och har på kort tid blivit världens kanske mest uppskattade verktyg för realtidskommunikation över webben. Företaget har idag 351 anställda och det finns uppskattningsvis 190 miljoner konton enligt Wikipedia. Twitteranvändning i Sverige är inte speciellt stor jämfört med svenskarnas användning av Facebook. Ungefär 200 000 svenskar använder Twitter en gång i veckan eller oftare (mätt i början av 2010).

Vad Twitter inte har haft är en vision. Nyligen avslöjade den nytillträdde VD:n Dick Costolo företagets vision. Så här ser visionen ut:

We want to instantly connect people everywhere to what’s most important to them.

För egen del kan jag verkligen hålla med. Twitter är ett utmärkt sätt att prata om till exempel sociala medier och webbutveckling. Men jag upplever att just intresset för sociala medier är den minsta gemensamma nämnaren för många svenska twitteranvändare. Jag har svårt att hitta svenskar som twittrar lika passionerat om till exempel film, stickning eller frimärkssamling. Möjligen har jag inte tittat tillräckligt noga.

Visst finns det komiker och kändisar med många följare, men de mest tongivande personerna och sakerna som diskuteras handlar ofta om sociala medier på ett eller annat sätt. Jag har hittat ett fåtal personer som är dedicerade till helt andra ämnen, som @carlbildt (utrikespolitik), @Henok_Goitom (fotboll) och @skaggbloggen (skägg), även om jag gissar att det finns ett visst teknikintresse även hos dessa personer.

För att Twitters vision ska bli verklighet tror jag att fler svenskar måste börja använda Twitter för att prata om andra saker än just webb och sociala medier. Personer som är helt ointresserade av sociala medier som sådant.

Håller du med? Hur ser du på Twitters användning idag och i framtiden?

Share this Post: