Julian Assange, foto: Espen Moe, licens: Creative Commons Erkännande 2.0 GeneriskJag hade egentligen tänkt att skriva en sådan där årskrönika som varje publicist med självaktning släpper ifrån sig den 31 december varje år. Jag hade dock svårt att sammanfatta året ur webbsynpunkt.

Det som dominerade nyhetsagendan under året var WikiLeaks och lanseringen av iPad. Steve Jobs kom jag inte på någon rolig kategori för. Det enda jag kom på var vem som skulle bli utsedd till årets bad boy. Vem annars än Julian Assange?

WikiLeaks-profeten Assange – hackern i krig mot Pentagon

Australiensaren Julian Assange har under flera år arbetat med sajten WikiLeaks som syftar till att läcka hemlig information som ett politiskt vapen för att visa upp orättvisor och påverka makthavare. År 2010 blev det stora genombrottet för sajten rent medialt. Detta mycket tack vare att Julian Assange i egenskap av chefredaktör för WikiLeaks satsade allt krut på att få ut en stor läcka om amerikanska militärhemligheter.

I april släppte WikiLeaks en video som visade hur den amerikanska militären under Irakkriget 2007 sköt på oskyldiga från en attackhelikopter. I juli släpptes 92 000 dokument från kriget i Afghanistan och i oktober släpptes 400 000 dokument från kriget i Irak. I november släpptes amerikansk diplomatpost som bland annat avslöjade de amerikanska diplomaternas omdömen om världens ledare.

Många makthavare i USA skrek på censur och menade att WikiLeaks gör sig skyldiga till spioneri. I juni greps den unga amerikanska soldaten Bradley Manning som är källan till mycket av WikiLeaks material. Under våren 2011 kommer Manning att åtalas för krigsbrott.

WikiLeaks mötte även annat motstånd under året. Deras konton hos Paypal, Amazon, VISA, Apple med mera stängdes. WikiLeaks servrar utsattes för flera DDos-attacker. Sajten fick också utstå mycket kritik för att Julian Assange & Co inte tog ansvar för konsekvenserna av publiceringarna. I augusti kritiserade Reportrar utan gränser WikiLeaks för att äventyra oskyldiga afghaners liv i och med att WikiLeaks inte maskade namn i sin Afghanistan-läcka.

Privatpersonen Assange – playern anklagad för våldtäkt

I slutet av sommaren befann sig Assange i Sverige för att ansöka om svenskt medborgarskap. Under sin vistelse bodde han hos en kvinna som tillsammans med en kompis sedermera anmälde Assange för våldtäkt. Nyheten sped sig över världen som en löpeld. Assange flydde då landet för att undslippa lagens långa arm. Svenska åklagare utfärdade då en arresteringsorder eftersom man ville förhöra Assange. Julian avfärdade det hela som en smutskastningskampanj från CIA och valde att fira julen i England.

Många blandade ihop sak och person, däribland korsriddaren Michael Moore. Julian Assange försvarades av ett flertal nätaktivister som ifrågasatte kvinnorna som anmält Julian för våldtäkt, i mer eller mindre trevliga ordalag. Intressant motreaktion på nätet blev #prataomdet där några kvinnliga journalister initierade en debatt om det tabubelagda ämnet gränsdragningar kring sexualitet.

Julian Assange är ännu inte åtalad för något brott, utan är enbart kallad till förhör som om allt går vägen genomförs i början av 2011.

Redaktören Assange – vill ha ordning i leden

Under året växte kritiken internt i WikiLeaks mot Julian Assange. Flera personer valde i slutet av året att hoppa av och bilda en konkurrerande sajt med liknande syfte: OpenLeaks. Bland myteristerna fanns Daniel Domscheit-Berg, tidigare högt uppsatt i WikiLeaks ledning och nära Julian Assange. Så här sade Domscheit-Berg till Der Spiegel:

Unfortunately we’ve reached a dead end. Julian Assange reacted to any criticism with the allegation that I was disobedient to him and disloyal to the project.

Julian Assange – årets bad boy

Man kan tycka vad man vill om WikiLeaks mission, men en sak är säker: Julian Assange är ingen svärmorsdröm. Därför får han mitt pris som årets bad boy på webben. Det ska bli intressant att se fortsättningen på denna dokusåpa. För jag gissar att Assange kommer att skapa rubriker även under 2011.

Kategorier: Övrigt