I detta blogginlägg reder jag ut om HTML-taggen för radbrytning (br) ska skrivas med eller utan omvänt snedstreck. HTML står för HyperText Markup Language och används för att koda webbsidor.

Olika versioner av HTML

Jag lärde mig att koda för webben med HTML för en herrans massa år sedan. Jag gissar att det var HTML 3.2 eller en tidig variant av HTML 4 jag utgick ifrån då jag började koda mina första hemsidor, som det hette på den tiden. Vi pratar 1997-1998. Då var det hett att använda frames och gifanimationer. Men webben utvecklas ju tack och lov med tiden.

I början av det nya millenniet gick jag över till XHTML 1.0. Det är en variant av HTML som bygger på principerna från XML. Dessa regler fick jag lära mig:

  • Taggar och attribut ska vara skrivna med gemener.
  • Alla attribut ska ha citattecken.
  • Taggarna <p> och <li> måste alltid avslutas med </p> respektive </li>.
  • Taggar som tidigare stod för sig själva måste nu avslutas. Det är inte längre okej att skriva <br>, utan nu ska du skriva <br />.

HTML5

Och det var ju bara att lära sig. Sedan blev det lite bråk borta i W3C. En grupp började jobba på XHTML 2 och en annan grupp med HTML5. Och det var den senare som vann. HTML5 är nu på god väg att bli den nya kodstandarden på webben.

HTML5 mer tillåtande

Men HTML5 är inte lika strikt som XHTML. Nu är det plötsligt tillåtet att skriva <br> igen. Och det är också tillåtet att skriva <br />. Det är tydligen lite tycke och smak vad utvecklare föredrar. Förvirringen är total.

Idag hittade jag en fin tecknad serie som illustrerar och förklarar varför. Den är värd att kika på om man tycker att skillnader mellan HTML-definitioner är kul.