En iPad 2 i sin kartongI fredags kunde jag lägga vantarna på min första läsplatta, närmare bestämt en spillrans ny iPad 2 (modellen med Wi-Fi och 16 GB, i svart utförande).

Jag slapp köa, då jag beställde på nätet. Sege Import levererade en iPad 2 på bara tre dagar. Alla andra nätbutiker verkar inte ens ha paddan i lager. Priset var strax över 4 500 kr inklusive moms. Imponerande!

Igår köpte jag till Apples fodral för iPad 2, självklart i färgen orange för att matcha bloggen. Fodralet fungerar både som skydd för glaset och som ställ.

En iPad 2 med Smart Cover

Är en iPad 2 värd sitt pris?

Jo, det tycker jag. Efter att ha provat ett dygn så finns det flera saker jag gillar:

  • Paddan erbjuder ett helt nytt sätt att surfa på webben. Det är väldigt kul att surfa på webben och kunna zooma med fingarna. Den är väldigt snabb och skärmen har en fin lyster, vilket gör surfandet till en helt ny upplevelse.
  • Paddan har schysta funktioner. Jag gillar att apparna är anpassade för paddans storlek. Jag tänker då främst på Flipboard, IMDb och Twitter. Även den inbyggda kalendern, kontaktboken och e-posten fungerar bra i det större formatet.
  • Paddan är smidig. Jag gillar hur smidig den är att ha i knät om man surfar i soffan eller ligger på sängen. Den är fortfarande lite för tung för att hålla smidigt i en hand, men om man lutar den i liggande läge så fungerar det utmärkt. I och med att den är så smidig fungerar den även utmärkt om du ska visa dina vänner något klipp på Youtube eller dylikt.

Kan den ersätta en dator?

Delvis. För den som bara använder sin dator till att surfa på webben, läsa e-post och använda sociala medier, fungerar en läsplatta lika bra eller bättre än en bärbar dator.

För den som ska skapa någonting digitalt tycker jag inte en iPad fungerar som enda apparat. Om du ska bildbehandla, layouta eller programmera krävs mus, tangentbord och fullständiga versioner av mjukvaran.

Det smarta med Apples marknadsföring av iPad är att den får oss att vilja ha flera apparater som gör ungefär samma sak, fast på olika sätt. Apple-fantasten har säkerligen både en iPhone, en iPad och en MacBook. Smart, Steve Jobs!

Kategorier: Digitaliseringsstrategi