Förändrad startsida för Webbstrateg.nu

Publicerat av Pontus Vinderos den

Jag håller på med ett stort startsidestest som handlar om att se hur duktiga företag, myndigheter och organisationer är på att använda startsidan för att hjälpa användarna att hitta rätt, att visa avsändare och att visa innehåll. Under detta test har jag reflekterat lite över hur startsidan på denna blogg är upplagd.

Det ursprungliga temat

På den här bloggen använder jag WordPress-temat Mainstream från Woo Themes. Det är ett bra tema som har en bra grund och erbjuder möjligheter att anpassa utseendet, vilket jag har gjort med orange färg. Så här ser temat ut i sitt standardutförande:

WordPress-temat Mainstream
 

Hitta rätt

Temat har ett tydlig fokus på kategorier vilket jag tycker är ett bra sätt för att underlätta folk att hitta på blogg. Dels visas kategorin som en etikett vid inläggens rubrik, dels kan man med fördel använda kategorierna i huvudmenyn. Dessutom finns en sökfunktion överst i högerkolumnen som komplement till menyn.

Visa avsändare och innehåll

Längst upp på startsidan finns dels en yta att presentera mig som avsändare, dels en yta för RSS, Twitter och Facebook. Ytan som visar avsändare är mycket bra. Här kan man lägga upp en bild och text som ger sammanhang.

Ytan som visar RSS, Twitter och Facebook tycker jag är lite problematisk. För det första så blandar man olika typer av länkar (att följa bloggen och att följa mig som person). För det andra så syns dessa viktiga länkar bara på startsidan. För det tredje så ser det inte så snyggt med kursivt och fel ikon för Twitter. Men tanken är naturligtvis god, att göra det lätt att följa bloggen och mig som person i sociala medier.

Längre ner på startsidan visas de senaste inläggen som fullständiga inlägg, vilket gör att jag som besökare direkt ser nytt innehåll.

Mina modifieringar

Jag har identifierat några brister i temat som jag åtgärdat genom att modifiera koden. Det allra mest uppenbara är att temat visar hela blogginlägg på startsidan. Det tycker jag är onödigt då det är bättre att visa upp flera inlägg på startsidan genom att bara visa utdrag. Jag har därför ändrat så att startsidan visar utdrag från tio inlägg (och ett klistrat inlägg just nu).

Länkarna till RSS, Twitter och Facebook har jag istället lagt i högerkolumnen i två widgets. Den ena visar hur man följer och gillar bloggen Webbstrateg.nu. Den andra visar länkar till mina konton i sociala medier. Detta tror jag ökar begripligheten då jag grupperar likartade länkar. Dessutom gör jag det enklare att följa bloggen visa RSS, då denna länk numera finns på alla sidor på sajten istället för bara på startsidan som i grundutförandet.

Ytan som ”blev över” då jag flyttade länkarna för RSS, Facebook och Twitter har jag valt att använda för att visa innehåll. Jag har förlängt den mörka bården och lagt in länkar till de tre mest besökta inläggen de senaste månaderna.

Så här ser bloggens startsida ut efter justeringarna:

Temat Mainstream anpassat för Webbstrateg.nu