Alla unga förfäras över att FRA ska få avlyssna oss. Försvarets radioanstalt symboliserar på något sätt den stelbenta statens reaktionära attityd till webbens fantastiska framsteg.

Samtidigt gör vi mer och mer av vårt liv offentligt helt frivilligt. Bloggen skärskådar våra åsikter, Twitter och Facebook vårt privatliv och geotaggning säger var vi är.

Om man tar Facebook som exempel så är det ganska många som inte har tänkt på att ställa in sekretessinställningarna. Detta gör att personlig information, bilder och vilka vänner man har finns tillgängligt på webben för vem som helst – och ännu mer för den som har ett konto på Facebook. Om du är inloggad på Facebook kan du även söka på statusmeddelanden för de medlemmar som tillåter det i sina sekretessinställningar. Prova själv genom att söka på något och sedan välja ”inlägg från alla”.

Google och andra sökmotorer har traditionellt bara indexerat en bråkdel av all information som finns på webben. Det finns mycket mer information att finna i det som på engelska kallas Deep Web. Jag tror att vi i framtiden kommer att ha sökmotorer som indexera allt mer av innehållet på webben. Ett första steg i denna riktning är att Google har börjat indexera innehåll i sociala medier.

I framtiden kommer vi att få avancerade sökmotorer som i realtid kan samköra en mängd data i realtid. Ett prematurt exempel på detta är sökmotorn Pipl där man kan söka på namn och få fram ganska uttömmande information om en individ.

Det går faktiskt redan idag att få ut fantastiskt mycket om en person. Mycket tack vare offentlighetsprincipen och myndigheters flitiga insamlande av uppgifter. Om du vill leka stalker finns till exempel sajten Birthday. Där hittar du alla svenskar över arton år, oavsett om de har hemligt nummer eller inte. Du får fram fullständigt namn, födelsedatum och nuvarande bostadsort. Eftersom du kan söka på olika sätt går det att få fram ganska specifika uppgifter, till exempel kan du samköra efternamn och ort och få fram vilka familjemedlemmar som bor på samma adress.

Ett annat bra tips för en stalker är Eniro. Utöver det självklara kan du söka på vilka som bor på en viss adress. På detta sätt kan du till exempel kartlägga dina grannar eller kolla upp vem som står bakom en anonym annons kopplad till en viss adress. Genom gatuvy kan du också se hur folk bor.

Ett tredje tips är Ratsit. Där kan du för valfri person gratis få ut adress, civilstånd och gemålens namn. Om du är företag kan du dessutom köpa taxeringsuppgifter om en person utan att denne någonsin får reda på det. Det gäller uppgifter som betalningsanmärkningar, årsinkomst och skulder.

Du sköna nya värld. 1984. Boströmsamhället. Kalla det vad du vill. Vi är nästan där. Vare sig FRA får avlyssna eller inte. Med tiden kommer mer offentlig data att bli tillgänglig digitalt och sökmotorerna kommer att bli bättre på att analysera data i och med den semantiska webben.

Det går ju naturligtvis att vara en digital utomjording. Men då måste du skydda dina personuppgifter, strunta i att lägga ut saker på webben och bevaka så att ditt namn inte dyker upp till exempel i anslutning till någon fyllebild på Facebook. Du kan inte vara en offentlig person, ha några politiska uppdrag eller springa maraton. Det blir din nya heltidssysselsättning att bevaka webben…