Idag publicerades den årliga rapporten Svenskarna och internet (PDF). Rapporten innehåller en myriad av fakta, tabeller och kategoriseringar om hur vi använder internet. Själv fastnade jag för några saker:

  • Sverige toppar världsrankingen över bästa IT-länderna och märker ut sig genom att ha många äldre internetanvändare.
  • 8 av 10 internetanvändare googlar på hälsoproblem, mest aktiva är välutbildade kvinnor mellan 16-45 år.
  • Sociala medier är en folkrörelse, 1,5 miljoner kommenterar regelbundet eller gör statusuppdaterar på webben.
  • Unga tjejer är bloggtokiga. En klar majoritet av tjejer mellan 16 till 25 år skriver eller har skrivit en egen blogg.
  • Läsplattor har inte slagit igenom, bara 1,6 % använder iPad eller andra läsplattor.
  • Hälften av svenskarna känner sig inte delaktiga i informationssamhället.

Jag visste att folk använder webben för att söka information om hälsotillstånd, men att det var så utbrett var en nyhet. När jag nu testar att söka på en rad begrepp så verkar det inte finnas någon enskild aktör som dominerar utan de olika träffsidorna ser relativt olika ut för begrepp som depression, diabetes och stroke. Den nationella aktören 1177 eller Stockholms motsvarighet Vårdguiden ligger inte bland de översta träffarna, vilket är lite förvånande. Här finns det uppenbarligen möjlighet att etablera en bra vårdsajt med god sökmotoroptimering för den som känner sig hugad.

Svenskarna och internet är en läsvärd rapport som är bra att ha som underlag när man arbetar med webbstrategi och analyserar olika målgrupper. Rekommenderad läsning med andra ord. Om du inte orkar tränga igenom hela dokumentet så kan du kolla in sammanfattningen av rapporten hos .SE som ger ut den.

Kategorier: Övrigt