De flesta svenska internetbloggare med självaktning har uppmärksammat Googles nya funktionalitet för realtidssökning som kallas Google Instant. Vad är då Google Instant? Om du surfar in på amerikanska Google så ser du att sökresultatet ändrades direkt på skärmen medan du skriver – bokstav för bokstav. Tanken är att snabba upp sökprocessen. Så här beskrivs den av Google själva (i bästa Hallelujah-anda):

Till Sverige kommer Google Instant inom kort. I ett första skede kommer det bara att finnas på webbversionen av Google, vilket betyder att det inte påverkar dem som använder Google i webbläsarens sökfönster eller på mobilen. Det går också att stänga av Google Instant för den som irriterar sig på den.

I spåkulan…

Google Instant får naturligtvis konsekvenser för sökmotoroptimering. Ett exempel på detta är om man söker på ordet bredband. Då dyker Bredbandsbolaget upp och träffarna som gäller sökordet ”bredband” syns inte alls, endast om man trycker på retur (vilket man ju inte ska behöva med Google Instant).

Mitt stalltips när det gäller Google Instant är att många inte kommer att förstå den till en början, eftersom de är så vana att skriv in en sökterm och sedan trycka på returknappen. På sikt kommer dock användarna att lära sig hur Google Instant fungerar. Eftersom Google är den främsta referensen för hur en sökmotor ska fungera tror jag också att folks förväntning på hur en sökmotor bör fungera kommer att ändras.

Inom några år kanske en sajt utan realtidssök känns stenålders. Så om du är sajtägare och bygger navigationen på din sajt på sök, bör du börja undersöka hur du kan anpassad din sökmotor för realtidssök. Annars kommer kanske någon konkurrent att kännas mer attraktiv.

Realtidssök i den interna sökmotorn

Redan idag finns det bra sajtsökar som använder realtidssök. Min favorit är Prisjakt.nu som kombinerar realtidssök med en träfföversikt som visar träffarna sorterade i olika kategorier. Detta gör att söken på Prisjakt blir väldigt effektiv om man kan produktnamnet. Du får också med information som produktens pris, betyg och lagerstatus direkt i sökresultatet. Så här kan det se ut:

Träffresultat hos Prisjakt.nu för sökordet Monitor Audio

Prisjakt riktar sig dock till väldigt teknikkunniga personer som lär sig nya funktioner snabbt. Min erfarenhet i form av användningstester och kontakt med besökare av Socialstyrelsens webbplats (till exempel Försäkringsmedicinskt beslutsstöd) säger mig att många som söker idag tittar på tangetbordet medan de skriver och trycker på returknappen innan de tittar på skärmen. Detta innebär att realtidssökning blir lite överflödig eftersom de flesta användarna inte förväntar sig att få träffresultat medan de skriver.

Att tänka på när du bygger en sökmotor med realtidssök

I takt med att allt fler förväntar sig att din sökmotor ska söka i realtid så ökar trycket på att bygga in realtidssök i din interna sökmotor. Vad ska man då tänka på? När jag har jobbat med att införa realtidssök på Socialstyrelsens webbplats så har jag stött på några saker som jag vill dela med mig av till den som funderar på att implementera realtidssök.

Helt centralt för att realtidssök ska bli lyckad på din sajt är hur snabb den är. Om dina besökare måste vänta medan sökningen genomförs kan de tappa tålamodet och gå någon annanstans. Det är också väldigt viktigt att träffresultatet är synligt i anslutning till sökrutan så att besökarna ser träffarna i realtid utan att behöva scrolla.

En annan viktig aspekt när du bygger sökfunktioner med realtidssök är att även tänka på de användare som inte kan eller vill använda realtidssök. Tillgängligheten får inte försummas, utan det måste finnas en bakomliggande version som även fungerar för personer med äldre webbläsare, folk som inte använder JavaScript eller personer som använder skärmläsare. Att göra en bakomliggande version hjälper även de användare som inte är vana med realtidssök.

En trevlig funktion som ökar pedagogiken är att stryka under söktermen medan sökningen pågår. Så gör till exempel Prisjakt (se bilden ovan). Understrykningen får gärna vara i en annan färg så att besökaren ser söktermen på skärmen.

Har du några andra tips när det gäller realtidssök? Kommentera gärna nedan.