SSWC, Sweden Social Web CampSSWC är ett slags kollo för folk som är intresserad av webben i allmänhet och sociala medier i synnerhet. 400 personer samlas på Tjärö i den blekingska skärgården några dagar i augusti.

Lägret har funnits några år, men för mig blir det första gången i år. Jag åker med en av de twittrande bussarna (#sswc2) på torsdag och kommer hem söndag kväll, lagom till min 30-årsdag på måndagen.

Det ska bli kul, inte minst att lyssna på alla spännande föreläsningar. Det är en så kallad unconference, vilket betyder att deltagarna själva arrangerar seminarier.

Själv tänkte jag arrangera ett seminarium om ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat, nämligen Socialt ansvarstagande på nätet. Jag tänkte presentera mitt arbete med kampanjen Jag vill förhindra självmord, men lika mycket väcka frågor och skapa debatt.

Vad menar jag då med socialt ansvarstagande på nätet? Med socialt menar jag i detta fall olika former av sociala problem som ges uttryck på nätet. Det kan handla om rasistiska kommentarer, hets till självmord och mobbning. Det handlar om problem som funnits innan Internet, men som fått en ny arena. Och det handlar om en ganska oreglerad arena, men nu verkar fler och fler ropa på hårdare regler.

Med ansvarstagande menar jag någon form av frivillig aktivitet där aktiva personer på nätet själva försöker förbättra situationen. För mig är regler alltid en sista utväg. Jag har försökt bidra till ett bättre Internet genom att initiera och delta i ideella kampanjer, nu senaste Nikke Lindqvists kampanj mot terroristen i Norge. Är nätaktivism något som kan bidra till ett bättre Internet och hindra framtida regleringar?

Denna diskussion har också beröring med en journalistroll i förändring och hur vi ser på yttrandefrihetslagstiftningen. Borde Internet omfattas av samma typ av självreglering som pressen gjort traditionellt?

Dessa frågor vill jag diskutera på mitt seminarium. Jag tänkte mig en presentation av mitt case www.sjalvmordsguide.se för att illustrera problemet. Sedan tänkte jag att vi har en paneldebatt och frågor från publiken (och övriga Internet).

Nu söker jag med ljus och lykta efter SSWC-deltagare som vill ingå i en sådan paneldiskussion. Fem är nog lagom. Låter det spännande? Hojta till så fixar vi till en grym session!

Klara pandeldeltagare

Uppdatering 2011-08-12: Denna session kommer att bli av på lördag, kl. 10 i Veiddeketältet. Läs även Brit Stakston om hur yttrandefriheten hotas av nätpaniken, något som kommer att behandlas under paneldiskussionen.