HTML, JavaScript och CSS är språken som talas av webbläsarna vi använder varje dag när vi surfar på webben. Med HTML märker vi upp olika delar av ett dokument, med JavaScript bygger vi funktioner och med CSS får vi färg och form. Dessa språk utvecklas kontinuerligt av bland annat W3C.

På tapeten just nu är några väldigt lovande förändringar i form av HTML5 och CSS3. Med HTML5 och nya typer av JavaScript kan vi göra webben ännu mera lik ett vanligt program som vi kör på våra datorer, till exempel genom möjligheten att kunna spara information på en webbsida utan att vara uppkopplad. Genom så kallade Web Workers kan vi bygga funktioner som jobbar i bakgrunden och på så sätt utnyttjar de moderna datorernas datorkraft mycket mer effektivt. Vi kan också använda dra-och-släpp, precis som i vårt operativsystem på datorn.

HTML5 kommer att innebär en hel del nya taggar som man måste lära sig om man vill koda själv. Mycket fokus ligger på bild, ljud och video. Saker som man tidigare bara har kunnat göra i Flash, Silverlight och liknande går nu att göra direkt i webbläsaren med taggar som <audio> och <video>. Det kommer även finnas taggar för att rita upp vektorbaserad grafik. Vidare kommer HTML-dokumenten i framtiden att i koden vara uppdelade efter till exempel <nav>, <article> och <footer>.

CSS3 kommer att göra webbdesign mycket enklare och roligare. Om jag fortfarande jobbade som webbdesigner skulle jag vilja börja använda CSS3 på momangen. Här finns till exempel enkla möjligheter för att ställa in kolumner, göra rundande hörn och äntligen erbjuda det teckensnitt som faller designern i smaken eftersom teckensnittet inte behöver vara installerat på besökarens dator.

Men, säger någon… kan detta verkligen vara sant? Realisten flikar in: stödet för HTML5 och CSS3 är inte utvecklat i alla webbläsare. Internet Explorer 6, 7 och 8 har till exempel inget stöd alls. Med andra ord kommer det ta en bra stund innan vi kan börja använda detta på allvar. Men när vi väl gör det, så kommer vi att ha kul!

Så här presenterar Brad Neuberg från Google framtidens webb med HTML5, CSS3 med mera: