Klout är en ofta utskälld tjänst på nätet för att mäta någons inflytande i sociala medier. Jag tycker det är en användbar tjänst för att identifiera opinionsledare i sociala medier. Genom en snabb titt på en persons siffra så ser du hur pass stark närvaro personen har i sociala medier när det gäller följare och spridning.

Jag har inte använt tjänsten på ett tag, men loggade in igen för att tag sedan. En glad överraskning var deras nya gränssnitt för att visa upp ens nätverk på Facebook. Det påminner ganska mycket om Hampus Brynolfs Twittercensus med närliggande bubblor, men den stora skillnaden att Hampus visar hela svenska Twitter. Klout visar dina kontakter på Facebook. Så här ser Klouts motsvarighet ut:

Klout influencer landscape

Tänk på att personerna som visas i bubblorna bara är dina Facebook-kontakter som är anslutna till Klout. Alla finns inte med. Och det är säkert tanken från Klouts sida, att sporra dig till att lägga till fler användare på Klout.

Om du tycker att bubblorna är lite otydligt kan du även se en vanlig lista över de med mest inflytande. Välj i så fall Top Klout Score och du ser en lista över dina kontakter sorterade efter Klout Score.