Titel: The Social Network
År: 2010
Land: USA
Regi: David Fincher
Manus: Aaron Sorkin
Skådespelare: Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg), Andrew Garfield (Eduardo Saverin), Justin Timberlake (Sean Parker) med flera
Läs mer om The Social Network på IMDb

Recension

För några dagar sedan fick jag tack vare PR of Sweden möjligheten att se David Finchers senaste rulle The Social Network. I korthet handlar filmen om hur Facebook grundades och växte sig stort på universiteten i USA. Om du inte vill veta mer om handlingen, så rekommenderar jag dig att inte läsa längre. Men om du är nyfiken så…

Mark Zuckerberg, Facebooks grundare, är filmens huvudperson. Zuckerberg visar sig vara grymt bra på programmering, men också grymt dålig på sociala relationer. Filmen visar hur snabbt det går om man har rätt idé vid rätt tidpunkt. Den visar också hur fel det kan gå när ett maniskt driv styr. Vänner och ideal åsidosätts, till förmån för storhetsvansinne. Jag kan tänka mig att Mark Zuckerberg inte gillar filmen. Det skulle inte jag göra om filmen handlade om mig. Det verkar inte heller hans PR-folk göra, utan de jobbar febrilt för att försöka rädda Zuckerbergs rykte genom olika PR-aktiviteter. Till exempel besökte Zuckerberg tv-drottningen Oprah samma dag som filmen hade premiär.

Man behöver inte vara nördigt intresserad av sociala medier för att gilla denna film. Som all bra kultur så säger den nämligen något om oss som människor. The Social Network säger någonting om hur långt vissa människor är beredda att gå för att genomföra en idé och hur snabbt förändring kan äga rum.

Filmen är ett drama som främst drivs framåt av dialog. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att filmen bygger på en bok (The Accidental Billionaires). För manus svarar Aaron Sorkin som bland annat är känd för tv-serien Vita huset.

Jag blev lite förvånad av hur lite regissören David Finchers visuella stil lyser igenom i filmen. Annars är Fincher en regissör som brukar vara känd just för det visuella och för att skapa en otäck stämning. Tänk till exempel på Fight Club, Se7en och Aliens3. Denna film är ganska avskalad och rak i sitt berättande.

Skådespelarinsatserna är överlag mycket bra. Gillar speciellt Jesse Eisenberg som Mark Zuckerberg. En positiv överraskning är också popstjärnan Justin Timberlake som Napsters grundare Sean Parker. Det är sällan musiker är speciellt bra skådisar, men i detta fall tycker jag att det fungerade mycket bra.

I Sverige har The Social Network riktig premiär den 22 oktober. Min rekommendation blir: gå och se! Om du inte kan hålla dig så kan du spana in trailern:

Trailer

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lB95KLmpLR4]