I torsdags släpptes vi alla in i den pågående utvecklingen av webbplatsen för Sveriges riksdag. Gänget bakom nya riksdagen.se släppte en publik betaversion och en utvecklingsblogg. Så här ser startsidan för riksdagen.se ut i betaversionen:

Startsida för riksdagen.se i betaversion

Puls och guide omvartannat

I skrivande stund finns bara två avdelningar utlagda, närmare bestämt Ledamöter & partier samt Utskotten & EU-nämnden. Men redan om man går in på dessa områden ser man en stor skillnad jämfört med nuvarande riksdagen.se. Plötsligt får vi ett flöde över aktiviteter för till exempel en riksdagsledamot. Vi får också pedagogiska förklaringar av begrepp och länkar till relevanta ord ur ordboken. Detta kallar gänget bakom nya riksdagen.se för puls (händelser) respektive guide (förklaring). Så här ser presentationen av en riksdagsledamot ut:

Fredrick Federley på riksdagen.se i betaversion

Lyckat koncept, men var är lagarna?

Av det jag sett så är jag imponerad. Just idén med att göra ett flöde av riksdagsledamöternas aktiviteter var idén bakom det numera sovande projektet Svenska riksdagen på Facebook som jag var delaktig i. Även idén med att integrera ordboken i interaktionsdesignen är smart och något som jag tror att andra kommer att planka.

För egen del tror jag att det viktigaste materialet Sveriges riksdag har är lagar och förordningar. För tillfället går det inte att komma åt avdelningen Dokument & lagar, så framtiden för utvisa om vi får se en förbättring hur dessa presenteras. Idag finns det en hel del övrigt att önska. Sajten Lagen.nu har verkligen visat att det går att presentera författningar på ett annat sätt än som en digitaliserad pappersversion. Jag hoppas att konceptet med guide och puls även återfinns i de enskilda författningarna.

Öppenhet för både data och utveckling

utvecklingsbloggen kan man också läsa att riksdagens syndikeringstjänst kommer att utvecklas under året, vilket är mycket uppskattat. Om inte annat kanske lite form och färg även på data.riksdagen.se skulle pigga upp lite.

Hursomhelst, en trevlig uppdatering vad det gäller design och ett intressant grepp med flöden och förklaringar. Jag hittar inget lanseringsdatum för nya riksdagen.se, men gissar att det blir under våren. Så länge kan du gå in och lämna kommentarer på betaversionen. Dessa publiceras sedan på deras utvecklingsblogg.