Nu är den sista delen av mitt startsidestest klart. Jag har totalt testet nio sajter för politiska partier, insamlingsorganisationer och fackförbund. I detta inlägg tänkte jag sammanfatta resultatet för dessa nio tester för att imorgon göra en sammanfattning av alla tester.

Organisation Betyg
Röda Korset 75 %
DIK 58 %
Socialdemokraterna 58 %
Barncancerfonden 50 %
Kommunal 50 %
Unionen 50 %
Moderaterna 42 %
Stockholmscentern 25 %
Världsnaturfonden 17 %
Snitt 47 %

Röda Korset lyckas för att de fokuserar så tydligt på målet att samla in pengar. Startsidan har ett tydlig fokus och de jobbar på ett innovativt sätt för att lyfta innehåll som stödjer beteendet att skänka pengar till insatser i olika krisområden. Världsnaturfondens har inte alls detta fokus utan har ett nyhetsfokus som missar målgruppen. Dessutom finns det brister i sajtens design och teknik som ställer till det för besökaren.

Hitta rätt

Organisation Poäng
Röda Korset 3
Barncancerfonden 2
DIK 2
Kommunal 2
Socialdemokraterna 2
Unionen 2
Moderaterna 1
Stockholmscentern 0
Världsnaturfonden 0
Snitt 1,6

Röda Korset undantaget så finns det stora brister på området hitta rätt. De sajter som ligger i botten på detta test brister i grundläggande användbarhet med menyer som är inlagda som bilder, döda länkar i undermenyer och länkar i menyn som leder till externt sajter utan förvarning. En förklaring till varför det verkar vara så svårt för ideella organisationer att göra lättnavigerade sajter tror jag är att de inte tagit fram syfte och tydliga mål för sina sajter. Ofta ligger allt huller om buller och fel saker har fått styra vad som ska ta störst utrymme. Ett tydligt exempel är Stockholmscentern som har en grafiskt ball navigation – som är totalt oanvändbar.

Visa avsändare

Organisation Poäng
Socialdemokraterna 3
Barncancerfonden 2
DIK 2
Kommunal 2
Moderaterna 2
Röda Korset 2
Unionen 2
Stockholmscentern 1
Världsnaturfonden 1
Snitt 1,9

Ofta gör man en del rätt, men det saknas någonting i antingen varumärkestänk eller i hur man har implementerat varumärket på sajten. Överlag är information om den egna organisationen ganska trist med texter och mindre genrebilder. Undantaget är Socialdemokraterna som jobbar bra med sitt koncept ”Framtidspartiet” och sin sektion om partiet där mycket matnyttig information finns presenterat på ett spännande sätt.

Visa innehåll

Organisation Poäng
Röda Korset 4
DIK 3
Barncancerfonden 2
Kommunal 2
Moderaterna 2
Socialdemokraterna 2
Stockholmscentern 2
Unionen 2
Världsnaturfonden 1
Snitt 2,2

Detta är ideell sektors bästa gren. Man är duktig på att visa upp innehåll på startsidan som uppdateras ofta. Tyvärr är fokus på innehållet alltför oftast nyheter som riktar sig till fel målgrupp. Det lysande undantaget är Röda Korset som för det första har en bra mix mellan olika typer av innehåll och för det andra använder aktuellt innehåll om konfliktområden för att få folk att slutföra ett av målen på sajten, det vill säga att skänka pengar till katastrofhjälp.


Pontus Vinderos

SEO-specialist