Idag har Sweden Social Web Camp (SSWC) dragit igång på allvar. Gårdagen bjöd på en lång busstur, båtfärd och invigningsmiddag. Idag har det hållits flera seminarier som tidigare har crowdsourcats på SSWC:s webbplats. Här tänkte jag på några rader lite kort beskriva de seminarier jag gick på.

Förenkla användarvillkoren med ikoner

Pär Lannerö pratade om sitt projekt Common Terms som tittar på möjligheten att förenkla de där långa användarvillkoren som man bara klickar sig förbi när man installerar ett program eller går med i ett socialt nätverk. Spännande idé, men jag gissar att uppförsbacken är brant. Creative Commons är en förebild.

PSI-direktivet och öppen data

Jonas Lejon och Magnus Kolsjö pratade om det så kallade PSI-direktivet som ska underlätta för till exempel webbentreprenörer att få ut och använda myndighetsdata digitalt. Jonas Lejon berättade att han har överklagat ett myndighetsbeslut, så snart kommer PSI-lagen testas i domstol. Hoppas att vi kan få ett prejudikat som säger att myndigheter måste utlämna handlingar digitalt och inte på papper, som ofta sker idag. Vidare så uppmuntrades alla som har exempel på att begära ut data i digital form från myndigheter att bidra med sina erfarenheter. SSWC-deltagarna kan skriva ett öppet brev här: bit.ly/oppendata.

Två sätt att bli författare med hjälp av Internet

Thord Daniel Hedengren berättade först om hur en bloggpost han skrev om att använda WordPress som CMS ledde till att han fick ett bokkontrakt med ett av världens största bokförlag. Johan Lange berättade sedan om hur det har varit att skriva och självpublicera sin bok om LUCK-konceptet där lean kombineras med sociala medier, coachande förhållningssätt och kognitionsvetenskap. Kul att det går att bli publicerad på dessa sätt! Själv är jag lite intresserad av att publicera min roman, men jag tror att förlag är den enda vettiga vägen i Sverige än så länge när det gäller skönlitteratur.

Att mäta inflytande i sociala medier

Joakim Jardenberg pratade om de tre tjänsterna Klout, PeerIndex och trst.me (som bland annat svenska Twittoppen använder). Det blev en diskussion om vad inflytande betyder och vad dessa typer av listtjänster verkligen bidrar till. Jockes rekommendation vara att arbeta sig uppåt på dessa typer av listor, då de har betydelse. Han menade att det ligger mycket arbete bakom en hög position på dessa typer av listor, men att det lönar sig. Jag fick lära mig att Klout uttalas Klaaout.

Twittereliten Revisited

Som en fortsättning på inflytande i sociala medier togs en gammal diskussion upp igen med bland andra Erik Laakso, Brit Stakston och Lena Dahlström. Den handlade om den så kallade twittereliten som jag tidigare har kommenterat på bloggen. Det blev en ganska rörig diskussion och vi var inte helt överens om vad som menas med elit, vem som skulle vara elit och vad detta innebär. Brit Stakstons uppmaning vara att den som har stort inflytande i sociala medier också har ett stort ansvar då hen är en förebild för andra.

Imorgon håller jag ett seminarium klockan 10 och ser fram emot att lyssna på flera intressanta. Återkommer med rapport.