Tidigare idag höll jag ett seminarium om problem på nätet, hur politiker ropar på hårdare regler och om hur nätaktivism kan fungera som en slags självsanering bland nätaktiva eller som motstånd mot hårdare regler. Först berättade jag om min självmordskampanj. Här är presentationen:

Andra delen ägandes åt diskussion. Det var många personer närvarande och många ville diskutera. Det var kul och jag hoppas att jag kunde moderera så att vi i vilket fall fick några olika synvinklar presenterade av problemet.

Jag pratar på SSWC. Foto: Robert Lindstedt. Klicka för att se på Instagram.Frågorna som diskuterades var framför allt:

  • Riskerar vi hårdare lagstiftning på nätet?
  • Vad kan vi göra åt det?

Panelen bestod av:

Ämnena som diskuterades var väldigt breda. Några teman var bland annat:

  • Är synen på Internets frihet en generationsfråga? Jack Werner menade att det kommer att lösa sig när digital natives får påverkan i samhället. Brit Stakston höll inte med, då vi inte utnyttjar Internets fulla potential. Det räcker inte med att ha ett konto på Facebook.
  • Är det någon skillnad att vara engagerad på nätet och att vara engagerad utanför nätet? Åse Lundblad menade att det inte är någon skillnad, men att det kan behövas hjälp för den som inte har det tekniska kunnandet att bli nätaktivist. Socialt ansvarstagande fungerar både on- och offline.
  • Kommer Internet att förbli lika öppet som idag? Marcin de Karminski var inte så optimistisk, utan menade att det kunde komma lagändringar nu som förändrar Internet för all framtid.

Detta var bara ett axplock och många ville fortsätta diskussionen efteråt, vi drog över på tiden med 10 minuter. Det kom många intressanta frågor och synpunkter från publiken. Om du inte känner att du fick ställa din fråga eller delta diskussionen får du gärna skriva en bloggpost eller en kommentar nedan.

Om du vill prata mer på Twitter kan du använda hashtaggen #nataktivism. Det är viktigt att denna diskussion fortsätter.

Kategorier: Mediestrategi