Tredje dagen på Sweden Social Web Camp (SSWC) började för min del med min session om nätaktivism vs hårdare regler. Efter det följde en rad kortare sessioner som jag ger en liten kort resumé av nedan.

Företagens nätverkande

Kristofer Björkman pratade om den sociala grafen för ett företag och hur företag kunde nätverka både inom företaget och med samarbetspartners. Jag tyckte det till mångt och mycket handlade om sociala intranät som Yammer. Jag tipsa också om konsten att bygga ett socialt intranät på två dagar med WordPress och Buddypress.

Memes ur den dynamiska nätkulturen

Jack Werner pratade mycket om kulturen på forum som Flashback, 4chan och reddit, närmare bestämt memes. Memes är en idé som sprider sig snabbt på nätet, ofta i forumen av en rolig Flash-animation eller videosnutt. Jack radade upp exempel på makabra, hysteriska och knäppa klipp som spridit sig i såväl USA som Sverige. Han var dock lite beskriven på den svenska spridningen, då till exempel remixar inte är lika vanligt i Sverige som här. Här är ett svenskt exempel på en meme:

Spännande eftersom jag inte har någon större insyn i denna del av nätkulturen, även om jag känner till forumen där dessa föds och sprids vidare.

Starka personliga varumärken – bra eller dåligt för företaget?

Stanley Ekelund bjöd upp till en intressant diskussion om personliga varumärken. Många instick i diskussionen handlade om svårigheter med starka personliga varumärken, bland annat vad som händer när en person med starkt personligt varumärke slutar. Samtidigt lyfte flera fram att företaget och personen kan dra nytta av varandra.

Nätaktivism under den arabiska våren

Axel Andén och Marcin de Kaminski berättade om vilka metoder som användes för att hjälpa till under revolutionerna i Mellanöstern då diktaturerna försökte begränsa och stänga ner nätet för att förhindra oppositionella. Denna tråd tog även Kinga Sandén upp vid ett brandtal under avslutningsmiddagen. Intressant att det går att hjälpa till, men det är mycket komplexa frågor där minsta felsteg kan vara skillnaden på liv och död för aktivister som lever i diktaturer.

Världsförbättrare

Ett gäng på lägret samlades två kvällar i rad för att diskutera världsproblemen och hur vi kan lösa dessa. Världsproblemen handlade om allt från att försvåra organiserad brottslighet till att låna en slagborr. Jag fastnade för Pernilla Näsfors idé om att samla goda saker som folk kan hjälpa till med på sajten GodSak.org.

Motreaktioner

Ett tema som togs upp på två olika sätt under tredje dagen på SSWC var en slags motreaktion mot sociala medier. Brit Stakston pratade om att det finns ett bäst före-datum på sociala medier-experter, att veteranerna måste ta ett steg tillbaka. Morris Packer gick steget längre och dödade sina profiler i sociala medier sent på kvällen efter ett tal runt en lägereld. Här är en videoupptagning:

Några sista ord om SSWC

Nu kan alla som tycker att det snackats för mycket om SSWC andas ut. Årets konferens är över. I mina tre rapporter har jag framför allt pratat om de olika sessionerna, men en minst lika viktig del av denna konferens har varit samtalen med alla trevliga människor och att bo på Tjärö som är en fin ö med proffsig personal. Evenemanget har flutit på bra. Det enda som var lite trist var att det regnade de två första dagarna, men det är ju som det är med den saken.

En mycket angenäm konferens blir min bedömning som helhet. Nu återstår bara drygt sex timmar på bussen tillbaka till Stockholm… Over and out.