Igår besökte jag en trevlig tillställning om sociala medier kallad Vinterminglet, även känt som SSMX (Stockholm Social Media Exchange). Utöver mingel och middag bjöd dagen på Stockholm Waterfront Congress på många intressanta föreläsningar.

Johan Ronnestam om pengar, robotar och sociala konfigurationer

Johan Ronnestam på Vinterminglet. Foto: Mattias Östmar, CC.Dagen startade med att Johan Ronnestam siade om framtiden. Först gav han sin syn på hur Internet har utvecklats genom åren. Det är först efter 2010 som Internet verkligen levererar, till exempel när det gäller digitala böcker. Han identifierade tre trender som kommer att växa sig allt starkare de närmaste åren.

Pengar på webben är någon som redan nu finns i till exempel spel som CityVille. Ronnestam menade att detta bara är början och att vi kommer att börja använda allt mer digitala pengar. Speciellt Facebook Credits är något vi bör ha koll på.

Robotar kommer att bli alltmer avancerade och finnas i vår vardag. Ronnestam tog bland annat upp som exempel att en robot ska springa maraton.

Sociala konfigurationer handlar om att Facebook och andra sociala medier-verktyg kommer att integreras i andra produkter. Till exempel kanske man kommer att kunna ställa in stolen i bilen via sitt Facebook-konto.

Journalistroll, spelifiering, Nippon, e-handel, ledarskap och svenska twittrare

Dagen innehåll många intressanta saker:

  • Mats Svegfors och Cilla Benkö från Sveriges Radio pratade om en journalistroll i förändring. Journalistik 3.0 – medieormen ömsar skinn är en webbpublicerad bok om hur journalister i framtiden, där du och jag kan bidra med de sista kapitlen.
  • Malin Ströman, före detta Stardoll, pratade om trenden med att använda spelelement i sociala medier och webbtjänster, något hon kallade att spelifiera.
  • Sofia Svanteson pratade inspirerat om hur det är att lyckas i Japan genom att visa ödmjukhet och att buga djupt. Hennes företag Ocean Observations lyckades i Japan genom att överbrygga kulturella klyftor och erbjuda modern interaktionsdesign och detaljerad dokumentation.
  • Anton Johansson berättade om hur enkelt det är att starta en e-handel som Headler. Fastnade för hans syn på marknadsföring: den är gratis med hjälp av sökmotoroptimering och Facebook.
  • Jan de Man Lapidoth pratade om ledarskap och sociala medier. Bland annat om att utbildningarna på högskolorna som morgondagens chefer går bygger på gamla organisationsteorier som inte fungerar i dagens samhälle. Dagens organisationer kan vara närverk som skär i helt andra ledder än en traditionell organisation.
  • Hampus Brynolf berättade om svenskar på Twitter utifrån den undersökning han gjort av antalet svenskar på Twitter. Han presenterade också ny data, speciellt för Vinterminglet.

Johan Staël von Holstein om varför Internet är lika dåligt som Sovjetunionen

Dagens hemliga gäst var IT-profeten Johan Staël von Holstein som hade flugit in från Singapore, dagen till ära. Han bjöd, som avslutning på dagen, på en frenetisk föreläsning med verbala attacker på såväl Sveriges politiska system som Internet av idag.

Internet är en riktig skitprodukt. En stor socialistisk kristallkula. Alla är lika – som i Sovjet.

De nyliberala utfallen gjorde dock att delar av publiken reagerade negativt. Några lämnade till och med salen. Själv tyckte jag mest hela situationen var underhållande. Bakom den koleriska och knasiga retoriken fanns intressanta idéer om Internets framtid. Som att vi måste sluta låta stora företag som Facebook och Google äga den data vi skapar på Internet. Och att vi måste göra det enklare att kunna ta betalt på nätet eller kunna donera pengar till obskyra ornitologiska bloggare. Sedan tror jag inte på att hans företag MyCube kommer att åstadkomma detta med sin plattform för digitala identiteter. Själv tror Johan Staël von Holstein att MyCube ska ”rädda mänskligheten” och ”döda Apple, Facebook och Google”. Storhetsvansinne i mitt tycke, men framtiden får utvisa om Staël von Holstein verkligen sitter inne på en helig handgranat.

Om du vill ta del av denna standup i bästa Peter Wahlbeck-anda kan du tack vare Mattias Östmar se delar av det här:

Slutet gott, allting gott?

Det bästa med denna dag var i mitt tycke att man fick tillfälle att prata med intressanta personer som man ofta bara läser eller interagerar med på nätet. Vad var dåligt? Internetuppkopplingen var tyvärr opålitlig och Telias reklamavbrott var mest genant. Jag blev också förvånad över hur osocial en konferens om sociala medier var. Saknade både en videoupptagning och större interaktion med de sociala medierna. Varför inte slänga upp en skärm som visade hashtagen #ssmx? Hursomhelst var det väldigt trevligt och nu ser jag fram emot sommarens Sweden Social Web Camp som äger rum 11-14 augusti…