I Sverige finns det ännu inte överdrivet många exempel på applikationer och sajter som använder öppen data från myndigheter. Men det finns några och Peter Krantz har samlat dessa på sin sajt opengov.se. Jag skulle vilja tipsa om en som precis som Svenska riksdagen handlar om demokrati.

Skuggrix är en sajt där man kan rösta på samma frågor som våra folkvalda politiker i Sveriges riksdag. Tanken är att man ska kunna jämföra hur riksdagen röstar och hur folk på nätet röstar. Detta redovisas också på Skuggrix, men av de aktuella frågorna just nu är det bara i en fråga där det är skillnad i hur man har röstat (om att utöka antalet EU-ledamöter).

Skärmdump på Skuggrix

Jag gillar idén, men tyvärr verkar det vara få som röstar för tillfället. Själva poängen går då tyvärr förlorad. Helst skulle man ju vilja se att i alla fall fler röstade på nätet än i riksdagen. Hoppas fler tar chansen att rollspela att de är riksdagspolitiker…

Är du intresserad av att bygga appar kring demokrati kan jag för övrigt rekommendera Riksdagens syndikeringstjänst. Se även blogginlägget av Jonatan Fried om hur man använder riksdagens API.