I detta blogginlägg förklarar jag hur jag byggde ett socialt intranät med hjälp av WordPress-tillägget BuddyPress. Inlägget är en fortsättning på ett annat inlägg om sociala intranät som finns på VD-blogg.se: varför din organisation behöver ett socialt intranät.

Bygga intranät i WordPress

Sociala intranät är ju det nya svarta. Nyligen började jag som webbstrateg på Juristjouren som är en juristfirma med 30 anställda. Något intranät fanns inte, så det var en av mina första uppgifter. IT-policyn gick ut på att ha så mycket i molnet som möjligt och min budget för ett nytt intranät var i princip noll. I ett första skede krävdes inte heller någon integration med andra system.

Hur lösa detta? Jag funderade några varv. Yammer skulle kunna vara ett alternativ, men då skulle företaget inte äga den data som skapades. SharePoint 2010 som molntjänst var ett annat, men jag har inte direkt positiva erfarenheter av den plattformen. Det blir ofta dyra konsultkostnader för att skapa ganska liten användarnytta.

På skoj började jag undersöka hur WordPress skulle kunna fungera som intranät. Efter lite efterforskning och test landade jag i WordPress med tillägget BuddyPress. Varför inte göra en lösenordsskyddad installation på webben? Då kan man dessutom logga in på intranätet hemifrån eller när man är på arbetsresa.

Sagt och gjort. Jag fixade en domän och installerade WordPress med BuddyPress. Processen från att starta arbetet med att ta fram ett nytt intranät till dess att en användare kunde logga in var i princip två dygn. Kostnaden utöver min arbetstid var bara det webbhotell som intranätet lades på.

Så här ser intranätet ut idag:

Juristjourens sociala intranät

Så gjorde jag

Här följer de steg jag tog för att få till ett socialt intranät med WordPress och BuddyPress.

Installation

 1. Installera WordPress (svensk version) på en lämplig URL. Tänk på att blockera sökmotorer.
 2. Installera tillägget BuddyPress (svensk version) och aktivera standardtemat för BuddyPress. Om du är riktigt ordentlig gör du ett Child Theme så att du kan uppdatera med gott samvete.
 3. Gör alla sidor lösenordsskyddade genom att installera tillägget Private BuddyPress.
 4. Skapa en bild 1250 × 125 pixlar där din organisations logotyp ligger längst till vänster, centrerat i höjdled. Ladda sedan upp denna bild under Utseende/Sidhuvud.
 5. Gå in på Inställningar/Läsa och välj sedan Aktivitetsström som startsida.
 6. Installera tillägget BuddyPress Ninja så kan admin vara inloggad utan att det syns för vanliga användare.

Lägg till användare

 1. Definiera vilka fält som ska finnas i profilen. Gå in på BuddyPress Profilfältsinställningar och skapa önskade fält, till exempel Titel, Telefonnummer och Yrkesområde.
 2. Gå in på Användare och Lägg till ny. Skapa alla användare som ska använda intranätet. Välj ett tillfälligt lösenord som du sedan ber användarna att själva ändra.
 3. Gå in på de nya användarnas profiler och lägg in den information som du anser är ett grundkrav (du kan även överlåta detta till dina användare).
 4. Installera tillägget BP Group Management. Då kan du under BuddyPress/Group Management skapa och lägga till de nya användarna i grupper, till exempel organisationens olika enheter.
 5. Installera tillägget BuddyPress Profile Progression för att uppmuntra dina användare att fylla i mer i sina profiler. För att få den på svenska måste du gå in i filen och ersätta den engelska texten.

Pimpa intranätet

Bilder är en viktig del av ett socialt intranät. Installera tillägget BP-Album+ (svenska språkfiler). Då får varje användare ett eget bildalbum och bilderna syns i flödet när de laddats upp.

Folk vill gilla saker. Installera tillägget BuddyPress Like och skriv in svenska översättningar under BuddyPress/BuddyPress Like. Kryssa även i de två första rutorna under General Settings, så syns det i flödet vad folk gillar.

Skapa utrymme för nyheter

Lägg till widgets i högerspalten som listar inlägg. Detta kan fungera som intranätets nyheter från ledningen eller dylikt, alltså längre inlägg än de korta statusuppdateringarna som alla kan göra.

Jag valde att använda tillägget news announcement scroll eftersom den gör att man kan tidsinställas och prioritera visningen av nyheter. Dessutom lade jag in widgets för kategorier och arkiv så att man kan hitta äldre nyheter.

Hack – för den avancerade

 • Gör om medlemsförteckningen till en telefonkatalog genom att redigera filen members-loop.php i katalogen /wp-content/plugins/buddypress/bp-themes/bp-default/members. I koden finns instruktion för hur du lägger till fler fält, t.ex. telefonnummer, i visningen av medlemmar vid en sökning.
 • Ta bort de automatiska länkarna till det som läggs in profilinformationen genom att lägga in följande rad i functions.php:
  remove_filter( ’bp_get_the_profile_field_value’, ’xprofile_filter_link_profile_data’, 50 );
 • Trixa med layouten i CSS:erna. Jag tyckte spaltbredden på sidor var för bred, så jag minskade den. För mig blev också BP Album+ vänsterställd, så jag vänsterställde hela BuddyPress för att inte sidan skulle hoppa när man växlade mellan flödet och bildvisningen.

Problem jag stött på

 • Sidor och menyer hanteras inte så bra i BuddyPress. Till exempel läggs alla sidor automatiskt till i toppmenyn utan att jag kan välja hur. Dessutom så kan menyn bara vara i en nivå. Jag valde att lösa detta genom att skapa en sida som heter Wiki och göra undersidor till dessa för statisk information på intranätet, bland annat personalhandboken. Med Widget Context lade jag sedan till en sökfunktion och innehållsförteckning för Wikin.
 • Widgeten Who’s Online verkar inte lira speciellt bra. Den ska visa alla användare som är inloggade, men den visar betydligt färre personer. Detta är en rapporterad bugg i BuddyPress som förhoppningsvis åtgärdas. Så länge föreslår jag att du inte använder denna widget då det skapar förvirring.
 • WP Super Cache är inte alls bra att slå på. Det förstör AJAX för bland annat BuddyPress Like.
 • BP Album+ är kopplade till varje användare, tyvärr kan man inte skapa generella bildmappar för hela intranätet.
 • Evenemang har jag testat en rad olika tillägg för, men ingen har fungerat optimalt. Tar gärna emot förslag. Kravet är att det ska finnas på svenska och vara integrerat med BuddyPress.
 • Säkerhet. Jag gissar att detta inte är den mest säkra lösningen rent tekniskt. Å andra sidan så bör du inte lägga konfidentiell information på ett intranät överhuvudtaget.

Hoppas du har nytta av denna guide! Tar gärna emot synpunkter och tips. Om du själv byggt ett socialt intranät med BuddyPress skulle det vara kul att läsa om.