För några veckor sedan var det tänkt att jag skulle vara med i tävlingen Codemocracy. Jag såg fram emot att träffa personer som ser vinsterna med att myndigheter tillhandahåller öppen data via öppna API:er. Genom att tillgängliggöra data kan driftiga personer skapa intressanta webbtjänster som gynnar demokratin och medborgarna.

Tanken jag hade var att erbjuda möjligheten för alla att följa vad riksdagsledamöterna gör och vilka de är genom att samla olika flöden på ett smidigt sätt. Efter brainstorming med Erik Fors-Andrée, Joonas Jokela och Johan Thorsson kom vi fram till att Facebook vore en bra arena eftersom vi spenderar allt mer tid där. Jag fick även tips av @rehnskan om Riksdagens syndikeringstjänst, som fick bli grundbulten i den tekniska lösningen.

Tyvärr blev jag sjuk och kunde inte medverka, men mina kamrater i lag Facebookpolitik raggade upp de två utvecklarna Rikard Berg och David Blomberg. Facebook blev, tillsammans med en iPhone-applikation, idén som laget försökte realisera under tävlingens 24 timmar. Det enda jag kunde bidra med från sjuksängen var ett utkast på en logotyp:

Svenska Riksdagen

Se vad mina lagkamrater åstadkom i deras presentation på Codemocracy:

Arbetet fortsätter nu och kan följas på www.svenskariksdagen.se. Just nu finns det ett stort intresse för riksdagspolitiken eftersom vi precis har haft val. Därför tror jag att idén om att kunna följa vad olika riksdagsledamöter gör eller inte gör är speciellt angelägen. Svenska Riksdagen skulle kunna vara en vitaliserande kraft för svensk politik. Det är ett spännande sätt att följa våra riksdagspolitiker mellan valen, anpassat för hur vi använder webben idag.