Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Arbetsförmedlingen.
Typ av organisation: Offentlig sektor, statlig myndighet.
Betyg: 50 %.

Startsida för ArbetsförmedlingenArbetsförmedlingen är en statlig myndighet som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet som i skrivande stund leds av moderaten Hillevi Engström. Enligt sin instruktion ska Arbetsförmedlingen verka för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt genom att

  1. effektivt sammanföra dem som söker arbete med dem som söker arbetskraft,
  2. prioritera dem som befinner sig långt från arbetsmarknaden, samt
  3. bidra till att stadigvarande öka sysselsättningen på lång sikt.

Som du säkert vet så har Arbetsförmedlingen en platsbank för lediga jobb. I mitt test tänkte jag se vilka lediga jobb det finns som journalist i Stockholm.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Startsidan domineras av en stor blå bildyta för att söka i Platsbanken. Du kan antingen klicka på rubriken för att komma in till Platsbanken eller söka direkt från startsidan. Under sökrutan för platsbanken finns också en för att skriva in sig. Väldigt tydligt fokus på det som är viktigast på sajten.

Menyer

Arbetsförmedlingen.se har tre menyer. Överst till höger finns länkar med stöd för stöd för bland annat andra språk, lyssnafunktion och inloggning. Huvudmenyn är indelad i de tre sektionerna ”För arbetssökande”, ”För arbetsgivare och ”Om oss”. I sidfoten finns snabblänkar direkt in i huvudmenyns sektioner samt sektionerna Kontakt och Om webbplatsen.

Jag testar att navigera genom att klicka på ”För arbetssökande”, ”Lediga jobb” och sedan ”Via yrke”. Jag väljer sedan ”Kultur, media, design”, ”Journalister, författare, informatörer m.fl.” och sist ”Journalist/Reporter”. Även om vägen var lång så var jag med hela vägen då menyerna var begripliga.

Sökfunktionen

Det finns som två sökfunktioner, en för Platsbanken och en för hela sajten. När jag söker efter ”journalist” i Platsbanken så får jag träff direkt på relevanta jobbannonser. Om jag söker på ”journalist stockholm” så får jag bara en träff, trots att det finns fler journalistjobb i Stockholm. Jag gissar att den bara söker i annonstexten, därför missar sökfunktionen de två andra jobben i Stockholm.

Ett problem med att ha två sökfunktioner är att användarna tror att man kan söka efter lediga jobb även i sajtsöken. Om jag söker på ”journalist” i den vanliga sökfunktionen så får jag träffar på webbsidor, bland annat om vad det innebär att jobba som journalist. Inga lediga jobb. Men det visas en ruta till höger på träffsidan där det står att det finns sju lediga journalistjobb. Det är bra, även om jag skulle lagt den rutan mellan sökrutan och sökträffsresultatet för att försäkra mig om att besökarna såg rutan med lediga jobb.

Poäng för hitta rätt

Arbetsförmedlingen har koll på läget, men lösningarna är tämligen ordinära. Därför får det bli 3 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Arbetsförmedlingen är förvisso ett bra namn som säger vad det handlar om. Men jag tror att många inte förstår att Arbetsförmedlingen är en statlig myndighet. Därför borde de visa detta. Detta gör dock inte Arbetsförmedlingen. Det finns ingen beskrivande copy på startsidan om Arbetsförmedlingen. Titeln på sidan innehåller bara ordet ”Arbetsförmedlingen” och metabeskrivningen är tom. Här skulle man kunna göra mycket mer.

Om avsändaren

Information om Arbetsförmedlingen är samlad i sektionen ”Om oss”. Här finns mycket matnyttig information som är presenterad på ett aptitligt sätt. Bland annat finns statistik, information om att jobba på myndigheten och pressrum. Bra. Enda minuset tycker jag är att det är väldigt stort fokus på text. Några få bilder finns, men ingen video. Det skulle kunna utvecklas.

Poäng för visa avsändare

Att startsidan saknar bra information om avsändaren drar ner betyget, men den bra sektionen om Arbetsförmedlingen drar upp betyget. Det får bli 2 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

Det finns fyra puffar för bland annat semesterjobb och jobb i Norge under den stora blå bildytan som visas upp på startsidan. Sidfoten lyfter också upp viktigt innehåll direkt på startsidan, som telefonnummer och genvägar.

Däremot visar inte startsidan upp något innehåll ur Platsbanken. Här tror jag att det finns stor utvecklingspotential. Exempelvis skulle de kunna visa de jobb som är mest besökta det senaste dygnet. Genom Facebook-integration så skulle man även kunna visa upp jobb som vänner har delat. De skulle även kunna visa senast inlagda jobbannonserna.

Poäng för visa innehåll

Då Arbetsförmedlingen inte visar upp sitt viktigaste innehåll, det vill säga jobbannonserna, på startsidan så får det bli 1 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Arbetsförmedlingen har en bra webbplats som har ett tydligt fokus på sitt viktigaste uppdrag, det vill säga att förmedla jobb via Platsbanken. Men för mig som besökare skulle det lika gärna kunna vara en företagssajt jag kommer in på, då det inte framgår så tydligt vem som är avsändare. Dessutom så visas inte jobbannonser upp direkt på startsidan, vilket jag tror skulle vara ett bra sätt att visa innehåll.

Poäng totalt

Totalt får Arbetsförmedlingen 6 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 50 % för Arbetsförmedlingens startsida.