Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Blocket.
Typ av organisation: Privat sektor, konsument till konsument.
Betyg: 50 %.

Startsida för BlocketBlocket.se är Sveriges största köp- och säljmarknad på nätet som grundades redan 1996. Blocket finns i över 30 länder. Enligt Synovate har 7 av 10 svenskar köpt eller sålt någonting på Blocket. Blocket är en institution. Då jag själv snart ska köpa en bilbarnstol och bor i Stockholm kommer jag att utgå från det scenariot i detta test.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Startsidan på Blocket har i princip sett likadan ut hela tiden. Det finns en knapp för att lägga in annonser. Sedan finns en stor Sverige-karta där du först ska välja län innan du kan söka på produkter att köpa eller sälja. Bredvid kartan finns puffar för andra Blocket-sajter, närmare bestämt Bostad, Jobb, Shopping och Mötesplatsen.

Menyer

Finns det några menyer på Blocket? Det är virrigt värre när det gäller menyer. På startsidan finns inga menyer, bara möjligheten att välja län. På undersidor finns förvisso en meny i toppen med bland annat ”Lägga i annons”, ”Shopping” och ”Butiker”, men det täcker knappast in det innehåll som finns på Blocket, bara vissa utvalda länkar. Men det är lätt både på startsidan och undersidor att hitta hur man lägger till en annons, vilket ju är ett väldigt mål för Blocket.

Vänsterkolumnen används antingen för filtrering på söksidor eller som undermeny för informationssidor. På annonssidor finns ingen vänstermeny alls. Sajtens menyer är alltså allt annat än förutsägbara. När jag är har valt ”Stockholm” från startsidan och försöker hitta bilbarnstolar via kategorierna i vänsterkolumnen går jag bet direkt. Jag testar att välja ”Fordon” och ”Bildelar och biltillbehör”. Sedan finns det inga vettiga kategorier kvar att välja.

I botten av alla undersidor finns ett antal menyalternativ typ ”Kundservice”, ”Så fungerar Blocket” och den intetsägande rubriken ”Information”.

Sökfunktionen

Menyer är inte Blockets starka sida. Att hitta på Blocket bygger på deras sökfunktion och dropdown-funktionerna för att välja kategori. Genom att välja ”Barnartiklar & Leksaker” får jag upp underkategorin ”Bilbarnstolar”. Om jag söker på ”bilbarnstol” i fritextsöken får jag upp annonser direkt och relaterade kategorier. Sökfunktionen är bra!

Vad jag inte förstår är varför man valt bort sökfunktionen på startsidan. Det är det primära sättet att hitta. Det känns väldigt dumt att gömma den funktionen. Speciellt för återkommande besökare borde en sökruta på startsidan vara en given succé.

Poäng för hitta rätt

Frånvaro av menyerna och sökfunktion på startsidan drar ner poängen. Men välfungerande sökfunktionen och enkelheten att lägga till en annons ger pluspoäng. Det får bli 2 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Blockets logotyp ligger mycket synlig på startsidan med en tydlig slogan: ”Sveriges största köp- & säljmarknad”. Denna slogan återfinns även i sidans titel och i metabeskrivningen. Designen förställer ett stort block, vilket också stärker avsändaren Blocket (även om jag tycker den är grymt ful). Överlag tycker jag Blocket gör ett mycket bra jobb med att tydligt signalera vad det är för sajt.

Om avsändaren

Menyerna är snurriga. Det finns inga länkar på startsidan till information om Blocket. Men på undersidor finns ett flertal länkar till information om Blocket längst ner i sidfoten. Här finns fakta om blocket, bilder på Blockets anställda i olika jobbsituationer och länkar till Blocket på andra språk. Dessutom finns separata sektioner för press, att jobba på Blocket och något som kallas för Blocketpanalen. Mycket matnyttig information finns att hämta för den som är intresserad, även om det är lite svårt att hitta och rörigt upplagt.

Poäng för visa avsändare

Det är tydligt vad Blocket är för slags sajt och det finns bra information om avsändaren, även om det är svårt att hitta. Blocket får 3 av 4 för visa avsändare tack vare sin tydliga startsida.

Visa innehåll

Det finns puffar för innehåll på startsidan. Tyvärr är det inte annonser från deras sajt som visas upp, utan puffar för systersajter samt dejtingsajten Mötesplatsen. Det finns även en nyhet och väderinformation som känns väldigt mycket 1990-tal. Här skulle Blocket kunna göra mycket mer. Blocket har ju väldigt bra innehåll i sina annonser. Nu driver man bort folk från Blockets primära innehåll, alltså annonserna på Blocket.se.

Poäng för visa innehåll

Blocket visar förvisso innehåll på startsidan, men jag tycker att de har prioriterat helt fel. Det som borde visas upp är annonser från Blocket.se, inte andra sajters innehåll. Det får bli 1 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Blocket fungerar. Jag förstår om de är rädda för att ändra ett vinnande koncept. Men Blocket har ett flertal problem med sin nuvarande design. De skulle behöva tänka om sajten från grunden, speciellt när det gäller startsida och navigering. Sökfunktionen fungerar utmärkt och bör naturligvis vara kvar i sin nuvarande form. Det är denna man borde ha byggt startsidan kring. Annonser borde få en mer framträdande position på startsidan. Och navigering via kategorier som ett alternativ till sökfunktionen skulle vara bra.

Poäng totalt

Totalt får Blocket 6 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 50 % för Blockets startsida.