Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Kommunal.
Typ av organisation: Ideell sektor, fackförbund.
Betyg: 50 %.

Startsida för KommunalAndra fackförbundet i mitt startsidestest är Kommunal som är största fackförbund och organiserar över 500 000 medlemmar som arbetar inom kommun, landsting, privata företag, församlingar, kooperativ och lantbruk. Det fullständiga namnet är Svenska kommunalarbetareförbundet. Precis som tidigare kommer jag att kika på hur man blir medlem.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Startsidan har ett väldigt stort nyhetsfokus, men det finns en bildbanner överst till höger för Bli medlem. Både placeringen och valet att lägga text i bild är jag tveksam till, men till skillnad från Världsnaturfonden så har iallafall bildbannern både title-text på länken och alt-text på bilden.

Det finns även bildbanners för frågefunktion, ungdomssidor, webb-tv och förhandling samt länklista med populära sidor på sajten. Startsidan ger dock ett rörigt intryck varför viktiga aktiviteter drunknar. Här är det allt ska synas som gäller, vilket gör att man inte kan fixera blicken på någonting.

Menyer

Kommunals sajt har tre menyer. Överst finns en global navigering mellan olika sajter som Kommunal.se, Bloggar och inloggning till Kommunals sociala nätverk. Till vänster finns en mindre meny för språk och hur man hittar på webbplatsen. Under det ligger huvudmenyn för Kommunal.se som innehåller begripliga länkar som ”Medlemsförmåner”, ”Branscher och yrken” samt ”Kontakta oss”. Jag gillar idén med att ha en global meny för organisationer som har flera sajter, men det blir lite rörigt när flera ingångar (till exempel ”Avdelningar”, ”Sektioner”, ”A-kassa”) i den globala menyn i själva verket är undersidor på Kommunal.se.

Att hitta hur man blir medlem via menyerna är enkelt då första menyalternativet i huvudmenyn är just ”Bli medlem”. Överst i undermenyn till vänster i ”Bli medlem”-sektionen finns en länk till ”Medlemsansökan”. Bra!

Sökfunktionen

Sökfunktionen ligger till vänster och är väldigt diskret. Lite väl diskret tycker jag. Men sökningarna är det inget fel på. ”Bli medlem” och ”medlem” ger rätt webbsida som förstaträff. Däremot så ger ”medlemskap” konstiga träffar.

Jag är dock skeptisk till sökträffsidan. DEt är märkligt att sökfunktionen ligger på en egen URL och har andra menyalternativ än sajten i övrigt. Om man klickar i menyalternativet ”Ung” i den globala menyn på sökträffsidan får man dessutom en död länk. Huvudmenyn har också andra menynamn än på sajten i övrigt. Här borde man ha integrerat söket bättre i huvudsajten.

Poäng för hitta rätt

Det positiva är att Kommunal lyfter fram hur man blir medlem i menyn och på startsidan. Det negativa är att menyerna är röriga, speciellt på sökträffsidan som dessutom byter menyer jämfört med sajten i övrigt. Därför får det bli 2 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Logotypen ligger tydligt placerad till vänster på startsidan, men det finns ingen copy om Kommunal. Metabeskrivning finns, men den är i längsta laget (”Kommunal organiserar över en halv miljon anställda i kommuner, privata bolag och landsting. Vår vision är att dessa viktiga jobb ska vara så bra att de är värda att älska – dygnets alla timmar.”).

Om avsändaren

I huvudmenyn finns en sektion som heter ”Om Kommunal”. Där finns runt 300 webbsidor med text och bild om allt från Kommunals vision, deras organisation till statistik över medlemmar i olika yrkeskategorier. Innehållet är bra, även om jag tror att man skulle kunna piffa upp det med lite video. Sedan är jag tveksam till att lägga viktig relaterad information i högerkolumnen som Kommunal gör i likhet med Unionen.

Poäng för visa avsändare

Hyfsat bra sektion ”Om Kommunal”, mindre bra hantering av copy på startsidan. Därför får det bli 2 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

Startsidan har ett tydligt nyhetsfokus med en stor bildpuff, tre lite större nyheter i text och fyra mindre nyheter i text och bild. Dessutom finns flöden för avtalsnyheter, pressmeddelanden, nytt på medlemstidningen och länkar till olika bloggar och sociala medier. Vidare visas två lediga jobb.

Kommunal visar bra med innehåll, men det är ett ensidigt fokus på nyheter. Jag skulle gissa att det finns annat innehåll på deras sajt som besökarna tycker är viktigare, som exempelvis aktuella medlemsförmåner. Varför inte visa upp dem istället för något av alla nyhetsflöden?

Poäng för visa innehåll

Startsidan visar upp bra med innehåll på flera olika sätt, men jag tycker att mixen kunde ha varit bättre. Nu är nästan allt fokus på nyheter. Därför får det bli 2 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Kommunal har en ambitiös och stor webb på över 10 000 webbsidor. Det finns många goda tankar med Kommunal.se, men på alla tre områden faller de vid mållinjen. Startsidan känns som extra allt, vilket gör att ingenting blir tydligt. De tre olika menyerna är röriga, speciellt den globala navigationen och sökfunktionen. Jag tror också att man skulle kunna renodla copyn om Kommunal och göra den tydlig på startsidan.

Poäng totalt

Totalt får Kommunal 6 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 50 % för Kommunals startsida.


Pontus Vinderos

SEO-specialist