Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Moderaterna.
Typ av organisation: Ideell sektor, politiskt parti.
Betyg: 42 %.

Startsida för ModeraternaNu går mitt startsidestest in i tredje perioden som fokuserar på ideell sektor. Först ut blir det regerande politiska partiet Moderaterna. Både från partiets sida och utifrån vad folk söker på Google så är partiprogrammet intressant att kika på hur man hittar. Jag tänkte specifikt titta på vad deras partiprogram säger om regionaliseringen av Sverige.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Startsidan domineras av nyheter. Viktiga aktiviteter får en undanskymd plats längst ner till höger på startsidan. Där hittar man hur man engagera sig i partiet, hur man blir medlem och hur man handlar i deras shop. Det verkar som om Moderaterna inte vill ha medlemmar som engagera sig då placeringen är så dålig man kan tänka sig på en startsida.

Menyer

Huvudmenyn består av tydliga rubriker som ”Vår politik”, ”Våra politiker” och ”Medlem”. Däremot är jag lite tveksam till menyvalet ”Fredrik”. Jag förstår att det är kommunikativt så att man vill signalera att man är tjenis med Fredrik, men för den som inte vet vem Fredrik är så missar besökaren en viktig sida på sajten. ”Vår partiledare” är ett tydligare menyalternativ som inte stänger ute folk som är okunniga om politik. På undersidor ligger undermenyn till höger, vilket jag är tveksam till då man ofta missar denna yta.

För att hitta partiprogram väljer jag ”Vår politik”. Där kan man direkt ladda ner Moderaternas idéproram och handlingsprogram. Det år två pdf-filer som innehåller politisk retorik. Först på sidan 81 i handlingsprogrammet hittar jag något om vad Moderaterna tycker om regioner.

Utöver pdf-nedladdning finns länkar till webbsidor om olika politiska frågor längre ner på sidan ”Vår politik”. Dessa tror jag att folk riskerar att missa då de ligger under vecket på sidan. Nåväl, där finns rubriken ”Demokrati” och under den finns ”Sveriges indelning och styre”. Där står det några korta meningar om regioner, men mycket mindre än i handlingsprogrammet.

Här tror jag att Moderaterna skulle kunna göra mycket mer för att bättre förklara sin politik. Det är inte enkelt att hitta vad Moderaterna tycker om regioner och det som står är kort – och intetsägande.

Sökfunktionen

Sökfunktion finns till vänster i huvudmenyn. En sökning på ”partiprogram” ger nonsensträffar som inte har med partiprogram att göra. Även vid en sökning på ”regioner” är träffarna inte speciellt bra. Förvisso finns en nyhet som handlar om detta, men överlag så verkar inte sajtens sök vara optimerad för att ge bra träffar på viktiga sökningar. Vid en sökning på ”partiprogram” borde jag få upp sidan ”Vår politik” eller motsvarande som förstaträff.

Poäng för hitta rätt

Då sökfunktionen ger så pass dåliga träffar, viktiga aktiviteter är bortprioriterade och menyn gömmer de politiska frågor så får det bli 1 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Moderaterna tuffar på med sitt ”Nya Moderaterna” och detta syns i sidans titel och i logotypen. Det är ju inte direkt några sökgurus som byggt Moderat.se för det saknas både h1-rubrik och metabeskrivning på startsidan. Det finns inte heller någon säljande text om Moderaterna på startsidan.

Om avsändaren

I huvudmenyn finns en sektion för ”Om oss”. Där får vi träffa deras partisekreterare Kent Persson som pratar om varför man ska gå med i Moderaterna. Det är ju förvisso bra att man använder en personlig avsändare, men jag tror att det skulle ha större effekt om det var gräsrötterna som berättade snarare än en person från partiets innersta krets.

Copyn på ”Om oss” handlar om Nya Moderaterna beskrivs i en lång text. Här skulle jag nog lätta upp med några bilder eller illustrationer. Utöver denna presentation finns jobba hos oss, historia, stadgar med mera. Mycket matnyttigt, men väldigt tråkigt och svårtillgängligt då allt ligger gömt i nedladdningsbara pdf-filer.

Poäng för visa avsändare

Det som drar ner betyget är att startsidan och metabeskrivningen saknar säljande copy. Det som höjer det är en konsekvent linje när det gäller Nya Moderaterna. Men problemen är större, så därför får det bli 2 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

Startsidan visar upp nyheter på tre olika sätt. Överst finns en innehållssnurra med tre nyheter, sedan finns fyra puffar och längst ner finns länkar till sju nyhetstexter. Listan går även att växla mellan ”Aktuellt”, ”Nyheter”, ”Press” och ”Kampanjbloggen”.

Här känner jag mig som besökare utestängd. Jag är inte intresserad av Moderaternas alla nyheter. Jag vill se det innehåll som är viktigt för mig, det vill säga vad partiet tycker i politiska frågor och vilka politiska företrädare som finns i partiet. Kanske skulle de kunna lyfta upp aktuella politiska frågor med länkar till beskrivning av Moderaternas hållning i dessa frågor? Eller aktuella företrädare med länk till deras beskrivning under ”Våra politiker”.

Poäng för visa innehåll

Då man så ensidigt fokuserar på nyheter får det bli 2 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Moderat.se är en taskigt byggd webbplats. Det finns flera brister när det gäller sökmotoroptimering och tillgänglighet. Dessutom är fokus på nyhet och pdf-filer. Jag skulle riva och bygga nytt inför nästa val. Jag kan inte förstå hur en organisation som Moderaterna kan ha en så pass dålig webb.

Poäng totalt

Totalt får Moderaterna 5 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 42 % för Moderaternas startsida.