Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Polisen.
Typ av organisation: Offentlig sektor, statlig myndighet.
Betyg: 58 %.

Startsida för PolisenPolisen är egentligen 21 regionala myndigheter som leds av den statliga myndigheten Rikspolisstyrelsen. RPS sorterar under Justitiedepartementet som i skrivande leds av Bästa Beatrice. I övrigt behöver Farbror Blå nog ingen närmare presentation.

Hitta rätt

Majoriteten av befolkningen är varken busar, vittnen till brott eller brottsoffer. Det vanligaste ärendet gissar jag snarare handlar om att söka pass som ligger på Polisens bord av någon anledning. Det tänkte jag ha som sökscenario i detta test.

Viktigaste aktiviteterna

Likt Skatteverket lyfter Polisen fram viktiga aktiviteter det första man ser på startsidan. Dels för knappar för att göra polisanmälan, pass och belastningsregistret. Dels finns telefonnummer och möjlighet att söka närmaste polisstation. Att hitta passinformation eller kontaktuppgifter till närmaste passexpedition är enkelt. Mycket bra fokus!

Menyer

Som brukligt är på myndighetssajter så ligger andra språk längst upp till höger på sidan tillsammans med sökfunktionen. Under sökfunktionen finns även ”Pressrum” och ”Kontakta oss”. I sidfoten finns diverse genvägar och länkar om webbplatsen.

Huvudmenyn består av alternativen ”Start”, ”Aktuellt”, ”Service”, ”Utsatt för brott”, ”Lagar och regler” och ”Om Polisen”. Menyalternativet ”Start” är som jag skrivit tidigare överflödigt. Det räcker med att kunna klicka på logotypen för att komma tillbaka till startsidan. ”Utsatt för brott”, ”Lagar och regler” och ”Om Polisen” är bra menyval som tydligt förklarar vad sektionerna rymmer. Däremot är jag tveksam till ”Aktuellt” och ”Service” som är väldigt generella ord. Här borde man kunnat skruva på det så att det blev mer konkret redan i menyn. Det är exempelvis inte helt självklart att jag ska välja ”Service” för att hitta ”Pass och nationella id-kort”.

Utöver detta finns också en möjlighet att välja län för att få regional information. Jag tror att många missar möjligheten att välja län. 1177.se tycker jag har löst det på ett snyggare sätt. De skickar automagiskt vidare besökare till den regionala varianten av sajten.

Sökfunktionen

Sökfunktionen är tydligt placerad längst upp till höger. Om jag söker på ”pass” så kommer sidan ”Pass och nationellt id-kort” högst upp. Bra! Däremot tycker jag att det är märkligt att pass bara ger tre träffar i sökmotorn. Förvisso finns en länk för att inkludera snarlika sökträffar, men då syns samma sida flera gånger. En googling på ”pass” på polisen.se ger 5 400 träffar, bland annat sidan ”Hitta passexpedition” som inte finns i polisens interna sök. Polisen borde se över hur indexeringen ser ut på sin interna sökfunktion.

Poäng för hitta rätt

Polisen lyfter upp viktiga aktiviteter på startsidan vilket höjer deras poäng. Den otydliga menyn och sökfunktionens indexeringsproblem sänker betyget. Det får bli 2 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Polisens logo är tydligt synlig högst upp till vänster. Alt-texten för logotypen lyder ”Polisens startsida”, vilket är lite feltänk. Alt-texten borde vara ”Polisen”, medan en titeltext för länken skulle kunna vara ”Polisens startsida”. Det finns en metabeskrivning som är informativ men inte speciellt snärtig (”Webbplats för Polisen i Sverige. På Polisen.se finns alla polismyndigheter. Gör polisanmälan, hitta adresser och öppettider för polisstationer, läs information om passansökan.”). Det saknas copy på startsidan om vad Polisen är eller står för som myndighet.

Om avsändaren

Information om polisen finns under sektionen ”Om Polisen”. Här finns mycket matnyttig information om hur polisen arbetar, deras uppdrag och organisation. På vissa ställen har de bäddat in videoklipp, exempelvis där en polis berättar om att vara utryckningspolis. Bra!

Poäng för visa avsändare

Polisen gör mycket rätt när det gäller att visa avsändare. Men det är ganska tråkigt. Och det framgår inte vad Polisen står för som myndighet på startsidan. Det blir 3 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

På startsidans nedre del finns gott om innehåll från undersektionerna. Dels finns två stora puffar och fyra små redaktionella puffar, dels finns en box med nyheter, händelser och sociala medier. När det gäller sociala medier är det dock bara länkar till deras sidor. Som standard laddas nyheter i boxen. För att se till exempel händelser måste man som besökare själv växla. Det tror jag inte många göra. Dessutom ligger boxen längst ut till höger på sidan, vilket är en yta som vi ofta missar. Jag skulle ha lagt nyheter, händelser och uppdateringar från sociala medier i tre kolumner och lagt de redaktionella puffarna under dessa.

Poäng för visa innehåll

Polisen visar upp innehåll på startsidan, men relevant innehåll som händelser är gömt som andraval i en box långt ut till höger på sidan så får det bli 2 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Polisen är duktiga på att informera om sig själva, både på sajten och i sociala medier. Men deras webbplats skulle behöva en översyn. Jag skulle framförallt se över menyindelningen, sökfunktionens indexering och hur innehåll visas på startsidan.

Poäng totalt

Totalt får Polisen 7 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 58 % för Polisens startsida.