Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Region Gotland.
Typ av organisation: Offentlig sektor, region.
Betyg: 50 %.

Startsida för Region GotlandTidigare har jag pratat om regioner som landsting med utökade befogenheter när det gäller regional utveckling. På Gotland sköter Region Gotland även kommunens uppgift. Därför kvalar den in som tredje och sista kommunsajt i mitt startsidestest. Precis som tidigare kommer jag att testa att hitta återvinningscentraler.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Till höger på startsidan finns en ruta med länkar som kallas ”Hitta direkt!”. Där finns dels en bild på en telefonist med kontaktuppgifter, dels nio länkar med ikoner. En av dessa är ”Avfall och återvinning”. Om man klickar på den länken kommer man till en undersektion. På denna undersektion finns också en ”Hitta direkt!”-ruta som innehåller genvägar i undersektionen, bland annat ”Återvinningscentraler”. Mycket bra! Mindre bra är dock att genvägen ”Hitta närmaste återvinningsstation” är en död extern länk…

Menyer

Region Gotland kör en modifierad variant av Funkanus kommunmeny. Men ”Bygga, bo och miljö” känns igen på alla tre nivåer: ”Avfall och återvinning” och sedan ”Återvinning/källsortering” och till sist ”Återvinningscentraler”. Som jag skrivit om i mina tidigare tester tycker jag gott att man kunde lyfta upp denna sida i strukturen och göra mer av detta innehåll.

Sökfunktionen

Sökfunktion finns inbäddat i bildspelet som utgör sidhuvudet på sajten. Vid en sökning på ”återvinningscentraler” kommer sidan om återvinningscentraler som förstaträff. Dessutom får jag träff på nyheter och annat om återvinning. Bra! En förbättring jag ser är att lägga träffresultat högre upp på sökträffsidan. Som det är nu så måste jag scrolla för att se träffarna på lägre upplösning (1366×768).

Poäng för hitta rätt

Då jag hittar fram till återvinningscentraler både via genvägarna på startsidan, via menyn och via sökfunktionen så får det bli 3 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Logotypen är inbäddad i stort bildspel som upptar största delen av startsidan då man laddar sidan. Det är lite synd då logotypen blir lite osynlig. Titel och en av startsidans två huvudrubriker (h1) innehåller regionens namn. H1:an som bara heter ”Startsida” borde tas bort från koden. Metabeskrivning finns, men den är ganska intetsägande och byråkratisk (”Region Gotlands officiella webbplats. Omfattar även hälso- och sjukvårdsorganisation samt regionalt självstyrelseorgan”). Det finns en yta för copy om Region Gotland på startsidan, men den används för att berätta om webbplatsen vilket känns väldigt omotiverat.

Om avsändaren

Till skillnad från Trelleborg och Hallsberg har Gotland samlat information om sig själva under ”Om Region Gotland”, vilket är bra. Information finns, men är inte så uttömmande. Visuellt finns bara små dekorationsbilder, inga videoklipp.

Poäng för visa avsändare

Då det inte finns någon vettig copy om Region Gotland på startsidan eller i metabeskrivningen så får det bli 2 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

Startsidan innehåller fyra nyheter med rubrik, ingress och länk, men inga bilder. Dessutom finns banners nio aktuella saker under rubriken ”På gång”. Exakt varför dessa saker är ”På gång” vet jag inte. Det skulle lika gärna ha kunnat vara nyhetstexter eller kalenderhändelser. I övrigt visas inget innehåll från sajten upp.

Poäng för visa innehåll

Det får bli 1 av 4 poäng för visa innehåll då fokus bara är på nyheter utan bilder och reklampuffar.

Slutsats

Region Gotland har en vettig menystruktur, sökfunktion och bra tänk med ”Hitta direkt!”, men avsändaren och innehåll når inte riktigt hela vägen. Jag är också tveksam till det stora fokus bildspelet över gotlandsbilder får på sajten då bilderna inte fyller någon fokus utan bara finns som slumpmässig dekoration.

Poäng totalt

Totalt får Region Gotland 6 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 50 % för Region Gotlands startsida.