Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.
Försökskanin: Socialdemokraterna.
Typ av organisation: Ideell sektor, politiskt parti.
Betyg: 58 %.

Startsida för SocialdemokraternaSocialdemokraterna är andra parti ut att testas i mitt startsidestest. Precis som med Moderaterna kommer jag att försöka leta efter partiprogrammet och specifikt om synen på regionaliseringen av Sverige.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Under innehållssnurran och menyn finns en tydlig länk till att bli medlem. Till höger finns också länkar till flera olika sätt att engagera sig i Socialdemokraterna. Bra!

Menyer

Av någon anledning har man valt att lägga huvudmenyn under innehållssnurran på startsidan. Jag vet inte vem som kom på den idén, men jag tycker att det var en dålig idé. Menyn ska inte flytta position på olika sidor, då blir navigationen inte förutsägbar.

Menyalternativen är tydliga med ”Vår politik”, ”Vårt parti” och ”Stefan Löfvén”. Som jag skrev i testet av Moderaterna tycker jag att det är konstigt att man förutsätter att besökarna vet att Stefan är Socialdemokraternas partiledare. Med tanke på hans låga profi i media tror jag faktiskt inte kännedomen är så hög som socialdemokrater tror.

För att hitta partiprogrammet väljer jag ”Vår politik”. Där finns en undersida för ”Partiprogram och riktlinjer” där jag kan ladda ner partiprogrammet som PDF. Även om ordet ”region” förekommer 19 gånger i dokumentet så hittar jag inget om Socialdemokraternas syn på regionaliseringen av Sverige.

På sidan ”Vår politik” finns även en sida för ”Politik A-Ö”. Jag testar att klicka på ”Demokrati” som är det närmaste jag hittar regioner. Men den texten innehåller inte heller något om regionaliseringen.

På undersidor ligger tre kolumner av menyobjekt direkt under huvudmeny. Det är ett snabbt sätt att ge besökaren möjlighet att navigera vidare. I sidfoten ligger dessutom en utfälld version av huvudmenyn som en slags webbkarta, vilket är ett bra sätt att synliggöra innehållsstrukturen på sajten. Bra!

Sökfunktionen

När jag söker på ordet ”region” så får jag bara träffar relaterade till Region Skåne. Vid en sökning på ”regionalisering” hittar jag då äntligen fram till en text som behandlar Socialdemokraternas syn på regionalisering – i en nyhet från Socialdemokraterna i Västervik av alla ställen. En sökning på ”partiprogram” ger dock bra träff direkt.

Poäng för hitta rätt

Att viktiga aktiviteter syns på startsidan, att det är lätt att hitta partiprogrammet och sidfotens webbkarta ger plus. Men att det är svårt att hitta en så pass viktig fråga som regionaliseringen av Sverige i partiprogrammet, politik A-Ö och med sökfunktionen sänker betyget. Dessutom är det konstigt att huvudmenyn flyttas mellan startsidan och en undersida. Därför får det bli 2 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Socialdemokraternas logotyp ligger tydligt synlig längst upp till vänster med epitetet ”Framtidspartiet”. Det finns också en metabeskrivning som anknyter till temat framtid: ”Vi brinner för att förverkliga vår vision: att alla kan leva ett bättre liv, känna frihet och framtidstro.” Däremot finns det ingen beskrivning av partiet på startsidan.

Om avsändaren

Information om partiet finns samlat under ”Vårt parti”. Här finns mycket diger information om partiets organisation, dess företrädare och arbetssätten. Bland annat kan man läsa om vad du kan göra på mellan 1-5 minuter för att stödja Socialdemokraterna. Bra!

Poäng för visa avsändare

Mycket matnyttig information om partiet och en tydlig idé om ”Framtidspartiet” ger 3 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

Startsidan visar innehåll på en mängd olika sätt. Överst finns en innehållssnurra med tre bilder som roterar i ett väldigt högt tempo. Det är irriterande och gör att folk varken läser eller klickar på bilderna.

Utöver bildspelet finns fem puffar, Twitter-flöde, bloggflöde och Flickr-flöde. Dessutom finns tre nyheter i en traditionell nyhetslistning. Man har maxat på med sjukt mycket innehåll, även om jag är tveksam till om någon annan än de inbitna socialdemokraterna bryr sig om detta innehåll. Själv skulle jag vara betydligt mer intresserad av att se vad partiet tycker i viktiga politiska frågor.

Poäng för visa innehåll

Det visas rejält med innehåll på Socialdemokraternas startsida, både från sajten och sociala medier. Även om jag gärna skulle sett annat innehåll så tycker jag att startsidan visar innehåll på ett bra sätt. Men innehållssnurran och det ensidiga fokuset på nytt sänker. Därför får det bli 2 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Socialdemokraterna har en snygg och genomarbetad sajt, speciellt när det gäller kampanjrelaterade aktiviteter och att visa avsändare. Det är också en stor sajt med 229 000 (!) webbsidor. Jag har bara tittat på den centrala delen av sajten och tycker att det största problemet är att den är alltför fokuserad på innehåll som riktar sig till redan inbitna sossar. Det är svårt att få en snabb överblick över vad partiet står för politiskt. Dessutom finns en del användbarhetsproblem med innehållssnurran på startsidan och en huvudmeny som byter plats på olika sidor.

Poäng totalt

Totalt får Socialdemokraterna 7 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 58 % för Socialdemokraternas startsida.