Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Stockholmscentern.
Typ av organisation: Ideell sektor, politiskt parti.
Betyg: 25 %.

Startsida för StockholmscenternSista partiet ut för testning i mitt startsidestest är Centerpartiet. Men inte på riksnivå, utan på kommunal nivå. Efter önskemål kommer jag att kika in startsidan för Stockholmscentern. Jag är själv lite nyfiken på vad Centern i Stockholm vill göra med tunnelbanan i Stockholm, därför har jag det som sökscenario i detta test.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Det lyfts inte fram några viktiga aktiviteter på startsidan. Bli medlem ligger i menyn, men man lyfter inte fram det på något speciellt sätt på startsidan.

Menyer

Här är det någon som fristilat rejält. Menyn ligger till höger på startsidan och har formen av små blad. Inte nog med att menyn är svår att se, den är också helt omöjlig att använda om du använder läshjälpmedel. Menyobjekten är nämligen gjorda som bilder utan alt-texter. Menylänkarna har inte heller Title-attribut och URL-strukturen är oläslig. För en person som använder en textbaserad webbläsare är sajten med andra ord omöjlig att navigera på. Centerpartiet i Stockholm stänger därmed ute personer med funktionsnedsättning.

Indelningen av menyn är svår att förstå. ”Frihet” och ”Grundtrygghet” är väldigt udda menynamn som inte avslöjar vad som döljer sig bakom menyorden. Det är mer politiska slagord. För att hitta frågor om kollektivtrafik chansar jag på ”Miljö och mobilitet”. Där hittar jag ”Utbyggd tunnelbana” i en meny till höger på sidan (svår att se). Där finns en kortare text om vad Centerpartiet vill göra med tunnelbanan, dock ingen tunnelbanakarta med nya linjer.

Sökfunktionen

Sökfunktionen är ganska liten och ligger lite undangömd till höger på sidan. När jag söker på tunnelbana får jag en nyhet om papperslösa som förstaträff. Först på tredje plats hittar jag sidan om utbyggd tunnelbana.

Poäng för hitta rätt

Eftersom menyn är under all kritik får det bli 0 av 4 poäng för hitta rätt. Gör om, gör rätt!

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Startsidan saknar metabeskrivning och huvudrubriken (H1) innehåller inte namnet på organisationen. Faktum är att de använder H1-rubriker för alla nyhetsrubriker, vilket är helt fel. En sida ska ha en H1-rubrik. Nyheterna borde var H2-rubriker.

Startsidan innehåller ingen copy om Centerpartiet. Däremot finns copy i sidans titel (”Centerpartiet Stockholms Stad | För mer makt till dig”). Hela sajten är stajlad med Centerns lekfulla grafiska form. Det är bra att Centerpartiet har ett tydligt formspråk, även om jag personligen tycker att formen är barnslig och distraherar mer än den tillför.

Om avsändaren

Det finns en sektion som heter ”Om oss”, men den består bara av några stycken text och länkar till andra delar av sajten och andra sajter. På undersidorna finns förvisso listor över centerpolitiker i Stockholm, men inte någon längre presentation. Ett grundkrav tycker jag vore att presentera Per Ankersjö som är stadsmiljöborgarråd.

Poäng för visa avsändare

Då det saknas metabeskrivning, att H-rubrikerna används helt fel och att presentationen av partiet och dess företrädare är så knapphändig får det bli 1 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

Startsidan har ett nyhetsfokus med tio nyheter som presenteras med rubrik och ingress. Överst på startsidan finns bilder från olika stockholmsmiljöer med olika budskap (slumpas vid omladdning). Det går dock inte att klicka på bilderna för att läsa mer, så jag förstår inte riktigt funktionen med bilderna. Till höger på startsidan finns även tre aktiviteter från kalendariet.

Poäng för visa innehåll

Det visas upp bra med nyheter, men jag tycker att kompositionen och bredden av innehåll kunde varit bättre. Därför får det bli 2 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Centerpartiet i Stockholm har satt grafisk design i främsta rummet och struntat i alla andra aspekter av designen av en webbplats. Detta gör att man stänger ute användare, vilket jag tycker är lite konstigt för ett politiskt parti. Jag skulle verkligen rekommendera Centerpartiet att läsa på lite om tillgänglighet. En bra början är att läsa i E-delegationens Vägledning för webbutveckling.

Poäng totalt

Totalt får Stockholmscentern 3 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 25 % för Stockholmscenterns startsida.