Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Unionen.
Typ av organisation: Ideell sektor, fackförbund.
Betyg: 50 %.

Startsida för UnionenNu är det upploppet i mitt stora startsidestest. Bara tre sajter kvar att testa, närmare bestämt tre fackförbund. Ett viktigt mål för fackförbund är att man ska gå med i fackförbundet, därför tänker jag titta på det som sökscenario. Först ut är Unionen som är Sveriges största fackförbund för tjänstemän och organiserar cirka 500 000 medlemmar.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Till höger på startsidan ligger en ruta med vilka förmåner man får om man blir medlem i Unionen, bland annat inkomstförsäkring. Däremot finns det ingen tydlig länk under denna lista för att bli medlem. Länk för att bli medlem ligger om en blå knapp ovanför längst till höger i huvudmeny. Här borde Unionen ha placerat sina knappar bättre. Bli medlem borde ha legat under listan över fördelar och jag skulle ha lagt ett så pass viktigt innehåll till vänster på sidan.

I övrigt lyfter man upp fyra länkar till det mest populära innehållet. Lite märkligt är dock att en av länkarna är ett menyalternativ i huvudmenyn (”Kurser och aktiviteter”) och att två länkar leder till samma sida fast har olika rubrik (”Om uppsägning” och ”Uppsägning”). Idén är god, genomförandet är det inte…

Menyer

Huvudmenyn består av fyra tydliga rubriker: ”Råd och stöd”, ”Medlemskapet”, ”Förtroendevald” och ”Kurser och aktiviteter”. Dessutom finns en mindre meny överst till höger. Lite märkligt dock att ”Kontakta oss” både ligger som en länk i den mindre menyn och bara några pixlar längre ner finns som en knapp. Överflödigt. Överlag tycker jag den mindre menyn består av för många val, vilket gör det är svårt att överblicka. Jag skulle begränsat den mindre menyn till fyra ingångar istället för nuvarande sju.

Att hitta hur man blir medlem via huvudmenyn är enkelt. Först väljer jag ”Medlemskapet”, sedan ”Bli medlem”. Där möts jag av ett väldesignat formulär för att gå med i Unionen. Bra!

I sidfoten ligger en komplett webbkarta som visar upp underämnen i huvudmenyn, vilket är bra för en så pass stor sajt som Unionen.se.

Sökfunktionen

Sökfunktionen ligger till höger i sidhuvudet. Vid sökning på ”medlem”, ”bli medlem” eller ”medlemskap” så blir sökträffarna inte relevanta. Jag förväntar mig att komma till sidan ”Bli medlem”, men sökfunktionen verkar vara optimerad för att prioritera filer. Utifrån sökscenariot så misslyckas sökmotorn att leda mig rätt.

Poäng för hitta rätt

Unionen har svårt att prioritera vad som är viktigt. Medlemsinformation har fått prioritet före information om att bli medlem. Därför får det bli 2 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

Unionens stora logotyp ligger tydligt placerad till vänster och den gröna färgen signalerar deras grafiska profil tydligt. Det finns en bra metabeskrivning (”Unionen är Sveriges största fackförbund på den privata arbetsmarknaden och landets största tjänstemannaförbund”), men ingen copy på startsidan om Unionen. Fokus på medlemskapet i den övre delen av startsidan gör dock att man fattar ganska väl vad det är för sajt man kommit in på.

Om avsändaren

Sektionen ”Om Unionen” ligger i den mindre menyn längst upp på sajten. Där finns mycket matnyttig information indelade i tydliga kategorier som ”Det här vill Unionen” och ”Det här är Unionen”. Vad som är mindre bra är dels att allt innehåll är text (bilder och video, någon?), dels att viktigt innehåll som bifogade filer placeras i högerkolumnen vilket är dåligt då högerkolumnen inte lämpar sig för viktigt innehåll.

Poäng för visa avsändare

Avsändaren visas tydligt på startsidan, men sektionen ”Om Unionen” skulle mått bra av lite mer krydda i form av bilder och video samt bättre placering av viktigt innehåll som bifogade dokument. Därför får det bli 2 poäng av 4 för visa avsändare.

Visa innehåll

Det första man ser när man kommer in på startsidan är en kille som vill berätta om hur Unionen hjälper folk att få rätt lön. Den stora puffen leder vidare till matnyttig information om lön. Under till höger finns två för avtalsrörelsen och medlemsförmåner med rubrik och ingress. Ännu längre ner ligger länkar till fyra aktuella kurser, tre nyheter och tre blogginlägg. I sidfoten längst till höger ligger rubrik och ingress till en artikel ur deras medlemstidning Kollega.

Det finns en bra mix av innehåll på startsidan, men jag tycker att de skulle kunna ha gjort mer med presentationen. Exempelvis saknas datum för kurserna och nyheter skulle kunna haft små bilder. Jag tycker också att det är fel att medlemskap skjuts undan till förmån för den stora puffen som visar innehåll om lön. Det tycker är en felprioritering.

Poäng för visa innehåll

Det får bli 2 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Unionen gör en hel del rätt med sin sajt. Tyvärr tycker jag att de prioriterar bort saker som har att göra med att bli medlem till förmån för medlemskommunikation. Dessutom finns det en hel del problem med länkningar, sökfunktionens ranking och dispositionen av undersidor. Detta drar ner betyget.

Poäng totalt

Totalt får Unionen 6 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 50 % för Unionens startsida.


Pontus Vinderos

SEO-specialist