Detta är en del av Webbstrateg.nu:s stora startsidestest.

Försökskanin: Västra Götalandsregionen.
Typ av organisation: Offentlig sektor, region.
Betyg: 67 %.

Startsida för Västra GötalandsregionenFör att komplicera den regionala strukturen i Sverige så finns utöver Länsstyrelsen och landsting en tredje form av offentlig enhet på regional nivå. Sedan några år tillbaka finns regioner. 1997 kom Region Skåne och 1999 kom Västra Götalandsregionen. Förenklat kan man säga att en region är landsting som också har Länsstyrelsens tidigare uppgift kring regional utveckling.

Efter önskemål från Marcus Österberg kommer jag att titta närmare på Västra Götalandsregionens startsida. Eftersom de i princip har samma uppdrag som landstingen så kommer jag att använda samma sökscenario som för Landstinget Västernorrland, det vill säga vårdcentral.

Hitta rätt

Viktigaste aktiviteterna

Det första som lyftas fram på startsidan är en strokekampanj som markeras med färg och avvikande grafisk form. Till höger finns en presentationstext, bland annat med länk till 1177.se/vastra-gotaland som är dit jag ska för att hitta vårdcentral. Denna länk är dock utformad som övrig text varför jag tror att många missar den. Strokekampanjen tar så att säga uppmärksamheten.

Under finns tre lite längre textpuffar, varav en går till 1177.se/vastra-gotaland. Det känns ganska onödigt att upprepa samma typ av länk. Här skulle man kunna tänka sig att de skulle ha kunnat bädda in en sökruta för vårdcentraler och sjukhus, istället för att bara skriva i text att dessa finns på 1177.se. Den andra puffen länkar också till 1177.se, fast till en undersida om antibiotika. Det är bara den tredje om sommarjobb som länkar till en undersida på vgregion.se.

Längre ner på startsidan finns även sju ”snabblänkar”. Vad som menas med snabblänkar har jag aldrig förstått. Vore det inte bättre att benämna utifrån vad det är för länkar? Typ: ”Webbredaktionen rekommenderar”. Under snabblänkarna finns en innehållskarusell med olika grafiska puffar för bland annat ”Fri tandvård”, ”1177.se” och ”Sveriges största förvaltning för natur- och kulturarv”. Jag ser inte riktigt poängen med denna, då den ligger så långt ner på startsidan.

I sidfoten finns också ”Populära länkar på webbplatsen just nu”. Det tycker jag är ett bra innehåll, som kanske skulle kunnat ersätta snabblänkarna.

Menyer

Överst till vänster finns länkar till kontakt, om webbplatsen och andra språk. Länken ”Startsida vgregion.se” skulle jag ta bort, då det räcker med att länka logotypen för att ge besökaren möjlighet att hitta tillbaka till startsidan. Dessutom använder webbplatsen brödsmulor som också erbjuder länk tillbaka till startsidan.

Annars består huvudmenyn av tydliga val som ”Vård och hälsa”, ”Politik” och ”Kollektivtrafik”. Det är enkelt att hitta in till vårdinformation genom att välja ”Värd och hälsa”. Där finns länkar vidare till 1177.se för att hitta vårdcentraler.

Sökfunktionen

Sökfunktionen är tydligt placerad i övre högra hörnet på sidan. Vid en sökning på ”vårdcentral” så kommer jag till en sökträffsida på en annan webbadress och med ett helt annat utseende än övriga sajten. Som besökare tycker jag att det är förvirrande. Jag upplever att jag lämnar webbplatsen. Det hade varit tydligare om sökträffsidan hade samma utseende som övriga sajten.

Den första sökträffen heter ”Mobiltelefon på vårdcentral avslöjar hudcancer” och andra PDF-filen ”FoU-arbete Emil Johansson _2_”. Det är inte riktigt vad jag letade efter. Till höger finns dock relaterade träffar i form av kontaktuppgifter för olika vårdcentraler. Det är bra, men jag skulle gärna sett en bättre förstaträff, exempelvis utvald träff med länk vidare till listning av vårdcentraler på 1177.se.

Sökfunktionen är inriktad på att söka riktigt djupt i strukturen för att hitta enskilda dokument. Det gör den säkert bra, men på enkla sökningar som ”vårdcentral”, ”sjukhus”, ”säs” eller ”sahlgrenska” så blir träfflistan helt oanvändbar för mig som besökare.

Poäng för hitta rätt

Här tycker jag vgregion.se lyckas sådär. 1177.se är inte riktigt i fokus på startsidan och sökfunktionen länkar inte vidare till 1177.se på en vanlig sökning. Därför får det bli 2 av 4 poäng för hitta rätt.

Visa avsändare

Avsändarens tydlighet

På startsidan finns Västra Götalandregionens logotyp tydligt placerad. Dessutom finns en väldigt tydlig beskrivning i text om vad regionen har för uppgifter:

  • Hälso- och sjukvård (sjukhus, vårdcentraler, tandvård med mera)
  • Tillväxt och utveckling (kultur, regionutveckling, miljö)
  • Kollektivtrafik

Dessutom finns länk för vidare läsning. Detta tycker jag är helt rätt, även om själva copyn är snustorr. Jag skulle ha vävt in någonting om medborgarna. Metabeskrivningen är betydligt bättre i detta avseende. Där skriver man mer utifrån vilket värde regionen skapar: ”Vi erbjuder god hälso- och sjukvård som präglas av omtanke och tillgänglighet. Vi arbetar också med miljö, kultur och kommunikationer; för tillväxt och mångfald.” Denna copy skulle de ha kunnat jobba vidare med på startsidan istället för den torra som står där just nu.

Om avsändaren

I huvudmenyn finns en sektion som heter ”Om oss”. Här finns MYCKET text, närmare 3 500 sidor och dokument. Sektionen går ner på en väldigt djup nivå i regionens arbete, på en nivå man normalt sett brukar se på intranät. Som besökare känns informationen mer överväldigande än rolig att sätta tänderna i. Jag skulle gissa att byråkrater älskar denna sektion. Själv saknar jag människor och lekfullhet, här finns bara siffror och PDF-dokument. Det finns förvisso ett undantag, nämligen en film som ligger långt ner på sidan ”Om oss”. Den presenterar regionen med illustrationer och en berättarröst. Förvisso inte så mycket rock’n’roll, men mer tilltalande än ren text. Tyvärr missar nog många denna video då den ligger långt ner på sidan. Jag skulle ha lagt den överst, så att det är det först man ser som besökare om man klickar på ”Om oss”.

Poäng för visa avsändare

Västra Götalandsregionen har ett tydligt fokus på att visa avsändare, både på startsidan och den djupa Om-sektionen. Men informationen är ganska platt och oinspirerande. Därför får det bli 3 av 4 poäng för visa avsändare.

Visa innehåll

På startsidan finns nyheter samt artiklar om att leva och bo i Västra Götaland. Dessa presenteras med rubrik, datum, bild och ingress. Dessutom finns tre kommande händelser för kalendern över politiska möten samt länkar till sju lediga jobb. Bra!

Poäng för visa innehåll

Startsidan visar upp innehåll på ett bra sätt. Därför blir det 3 av 4 poäng för visa innehåll.

Slutsats

Beslutat att lägga all vårdinformation på 1177.se ställer till det för sajter som vgregion.se. Deras viktigaste innehåll finns inte på deras egen webbplats, utan de måste slussa vidare besökaren till 1177.se. Vgregion.se länkar inte så tydligt som jag skulle önska. Ett annat problem är att tilltalet i innehållet är tämligen tråkigt, speciellt i presentationstexten på startsidan och sidorna under ”Om oss”. Jag tror att de skulle vinna på att försöka använda samma ton som i metabeskrivningen, alltså mer fokusera på vilket värde Västra Götalandsregionen ger medborgarna i väst-Sverige. Annars gör Västra Götalandsregionen mycket rätt med begriplig menystruktur och en startsida som innehåller såväl tydlig avsändare, viktiga aktiviteter som innehåll från sajten.

Poäng totalt

Totalt får Västra Götalandsregionen 8 poäng av 12 möjliga. Detta innebär ett betyg på 67 % för Västra Götalandsregionens startsida.