En av nackdelarna med Twitter som jag tror bidrar till att inte fler använder tjänsten, är att det är svårt att få någon överblick över diskussioner och heta ämnen. Twitter har förvisso något som kallas Trending Topics som ska lösa detta, men hittills har dessa inte varit så hjälpfulla.

Ibland har jag kunna snappat upp något intressant som ett så kallat Trending Topic, som nyheten om Nate Doggs bortgång. Men allt som oftast är det bara strunt och folk som försöker trolla. För att dessa trender verkligen ska vara användbara behöver funktionaliteten utvecklas. Glädjande nog pekar flera saker på att Twitter vill göra just detta.

Twitter laborerar

För det första har Twitter infört reklam bland trenderna. Du ser vilka dessa trender är med hjälp av den gula rutan med texten ”Promoted”. Detta är inte så mycket att hurra för, men det visar onekligen att de vill satsa på trenderna.

Trending Topics på svenskaFör det andra har de testat att lägga Trends överst på sin iPhone-app när man laddar nya tweets. Det var inte någon vidare bra idé, vilket nog också Twitter märkte av reaktioner. Funktionen försvann på bara några veckor. Glädje tycker jag, då det var irriterande att få trenderna bland sina tweets.

För det tredje så testar Twitter nu lokala trender. Förr var det för hela världen, nu kan du med några klick visa svenska trender. I skrivande stund är trenderna för Sverige enligt bilden här bredvid. Några av dessa känns helt klockrena, medan andra fortfarande känns som WTF? En annan brist med den nuvarande funktionen är att det inte bara är svenska tweets om man klicka på exempelvis ”Scream.” Men detta är verkligen ett steg i rätt riktning.

Hur Twitter kan göra Trends till FTW

Jag gillar idén med trender. Den funktionen skulle kunna ge en snabb överblick över vad som är hett just nu. Men jag tycker inte det är relevant för hela världen eller ens för Sverige. Jag skulle vilja ha trender för dem som just jag följer, så att jag ser vad dessa personer snackar om just nu. Då skulle trenderna kunna bli FTW.

Ännu bättre vore om jag kunde göra detta även för mina listor. Det är till exempel en stor skillnad på dem jag följer som pratar fotboll och andra. Det skulle vara kul att särskilja trenderna bland fotbollsfantasterna från det övriga flödet.

En annan sak som skulle göra trender till något oumbärligt vore om de tweets man fick fram om en trend också var begränsade till dem jag följer eller en lista jag har. Allra minst skulle det vara svenska tweets. Som det är nu så visas tweets från hela världen om du trycker på en svensk trend.

Vi får se om Twitter läser mitt blogginlägg och fixar till detta… 😉

Kategorier: Mediestrategi