Tidigare har jag bloggat en del om Vägledning för webbutveckling, som är de riktlinjer för webb som Sveriges myndigheter ska följa. När jag jobbade som webbstrateg i offentlig sektor var detta dokument väldigt värdefullt, både som kunskapskälla och som en samling argument att använda internt i organisationen för förankring och förståelse. Nu jobbar jag i privat sektor, men tycker att dessa riktlinjerna är lika viktiga att följa. Företag och myndigheter använder samma webb.

För några veckor sedan lade Peter Krantz på E-delegationen upp en betaversion av Vägledning för webbutveckling. Jag har haft fullt upp med annat på sistone och har inte hunnit fördjupa mig i detta men kan konstatera att detta är ett lovvärt initiativ och ett bra mycket bättre sätt att redigera ett utkast än E-delegationens riktlinjer för sociala medier som publicerades som PDF.

Betaversion av Vägledning för webbutveckling

En annan sak som är värt att notera är domänen www.webbriktlinjer.se som är platsen där E-delegationens Vägledning för webbutveckling ska publiceras. Att ha en organisationsneutral URL är nog vettigt då regeringen historiskt har bollat dessa frågor mellan olika aktörer. Det är också vettigt att publicera ett föränderligt dokument som detta i webbformat, med olika typer av ingångar för olika målgrupper och sökfunktion.

Det första jag lägger märke till när jag ögnar igenom de 116 riktlinjerna är att arbetsgruppen rekommenderar nivån AA i tillgänglighetsriktlinjer WCAG 2.0. Som jag tidigare skrivit här på bloggen finns det tre nivåer i WCAG, och AA är mittennivån. Bland de övriga rekommendationerna gillar jag speciellt nummer 8: publicera i första hand dokument som en webbsida.

När jag har fördjupat mig mer i utkastet kommer jag att återkomma här på bloggen och i själva betaversionen. Gör det du också! Nu har du chans att påverka ett dokument som jag vet verkligen har effekt på hur myndigheter bygger sina webbplatser.

Om du vill diskutera vägledningen på Twitter så är hashtaggen #vlwebb. Det finns även ett konto som spottar ut alla kommentarer på Twitter.