WordPress 10 årÅr 2003 lanserade amerikanen Matt Mullenweg med vänner den första versionen av bloggverktyget WordPress. Idag är det ett av världens mest spridda webbpubliceringsverktyg som används till allt från enkla bloggar till sajtnätverk med 1 000-tals sajter.

Ett intressant exempel på varför WordPress är mycket mer än ett utmärkt bloggverktyg är myndigheten Riksantikvarieämbetet som använder WordPress både för sin externa webbplats och för sitt intranät.

Gratis, enkelt och fritt = succé

En viktig förklaring till varför WordPress blivit så pass poppis är att det gratis och enkelt att komma igång med även om du saknar djupare programmeringskunskaper. Det är därför inte konstigt att den senaste versionen har laddats ner över 17 miljoner gånger.

En annan viktig förklaring är att WordPress har öppen källkod och kan byggas ut med tillägg som vem som helst får utveckla. I dagsläget finns det cirka 25 000 tillägg som ger dig som sajtansvarig stora möjligheter att koppla på alla tänkbara funktioner med några få klick. Det är sällan jag kommer på saker jag vill ha som det inte finns ett bra WordPress-tillägg för.

Fira WordPress i Stockholm

WordPress fyller 10 år den 27 maj. Detta tycker jag ska firas! Därför kommer jag att delta i evenemanget i Stockholm som webbyrån Hippies anordnar tillsammans med Aftonbladet. Ses vi där?