Om du bygger en ny webbplats för ett företag eller en organisation så brukar startsidan vara den sida som folk har mest synpunkter på. Medarbetare från organisationens olika delar vill gärna tävla om vem som ska synas på startsidan. Ofta lägger man lite slentrianmässigt in nyheter, flashiga innehållssnurror och ointressanta videoklipp som kanske på sin höjd gör interna målgrupper nöjda, men inte de riktiga besökarna.

Du som sitter som ansvarig för projektet med att ta fram den nya webbplatsen kanske suckar över allt fokus på startsidan. Du försöker visa upp statistik som säger att över hälften av besökarna kommer in direkt på en undersida från Google. Eller att få besökare klickar på de där nyheterna som finns på startsidan.

Skiss på en startsida. Foto: Braden Kowitz. Licens: CC BY-SA 2.0.

Du som webbprojektledare vill helst glömma startsidan för att fokusera på informationsstrukturen, de viktigaste innehållet, funktionerna och de olika sidmallarna. För dig blir startsidan helt oviktig. Pendeln slår över åt andra hållet.

Men det är också fel tycker jag. Startsidan är ofta den webbsida som får enskilt mest sidvisningar på en webbplats. Därför bör du lägga lite extra tid på att få till den på ett bra sätt.

Hur man designar en bra startsida är ingen hemlighet. Jacob Nielsen skrev redan 2002 riktlinjer för hur man bygger en startsida med hög användbarhet. Även Vägledning för webbutveckling ger bra råd. Dessa riktlinjer går att bryta ner till de tre viktigaste uppgifterna som en startsida har. Nedan förklarar jag dessa tre uppgifter.

1. Startsidan ska hjälpa användarna att hitta rätt

Den viktigaste uppgiften för en startsida är att leda besökaren vidare till en undersida på webbplatsen. En välfungerande startsida bör därför ha en låg avvisningsfrekvens. Startsidan ska därför erbjuda bra möjligheter att hitta på webbplatsen.

Lyft fram de viktigaste aktiviteterna

Framhäv de viktigaste aktiviteterna på webbplatsen. Om du exempelvis är en förening som söker nya medlemmar bör det finnas en tydlig länk till hur man blir medlem på startsidan. För en konsultfirma kanske motsvarande viktiga uppgift handlar om hur man anlita firman. Ännu bättre än att länka är att göra det möjligt att påbörja en aktivitet, exempelvis att starta en sökning eller fylla i någon information som är första steget i en köpprocess.

Tänk på att inte erbjuda för många puffar. Om man har för många länkar och puffar på startsidan riskerar man att besökaren inte kan hitta det som är viktigt. Om allt är viktigt internt blir ingenting viktigt externt. Du måste våga prioritera.

Tydliga menyer

Gör tydliga menyer för att navigera på sajten. Sajtens huvudmeny ska vara tydligt utformad och synlig på startsidan högt upp direkt under logotypen. När du namnger sektionerna bör du använda ett språk som känns naturligt för besökarna, inte vad ni kallar det för internt. Placera de viktigaste menyobjekten först i menyn. Gruppera liknande menyobjekt.

Erbjud möjligheten att söka

Olika besökare har olika sökstrategier. Vissa vill navigera, andra vill söka. Webbplatsen bör därför ha en sökfunktion som är åtkomlig direkt från startsidan. Sökfunktionen bör söka på hela sajten. Om du vill ha fler sökmöjligheter kan du länka till en sida för ”Utökad sökning”.

Färg och form är inget självändamål

Färg och form är trevligt, men får aldrig finnas bara för att det är fint. Ta fram interaktionsdesignen först och lägg därefter till färg och form. Besökare har en tendens att ignorera överdrivet grafiska element då de uppfattas som annonser.

2. Startsidan ska förklara webbplatsens syfte

För en förstagångsbesökare måste det vara tydligt vad webbplatsen handlar om och vem som står bakom webbplatsen. Det allra viktigaste är att besökaren förstår vad webbplatsen och organisationen kan erbjuda dem och vad som skiljer er från andra liknande organisationer.

Lyft fram avsändaren

Redan på startsidan bör det framgå vad er organisation arbetar med, beskrivet på ett sätt som är begripligt för förstagångsbesökare. Du ska exponera logotypen (gärna högst upp, längst till vänster) och någon smart copy om ert företag både på sidan, i sidans titel och i metabeskrivningen.

Samla fördjupad information om avsändaren

Men samtidigt ska inte detta ta för mycket fokus. Gör alltid en Om-sektion på sajten där du förklarar mer om organisationen eller sajten. Om-sektionen kan exempelvis innehålla en beskrivning av era värderingar, er organisation och liknande. Om-sektionen ska länkas från startsidan. Gruppera länkar till Om-sektionen med annan företagsliknande information som Media, Jobba hos oss och Stöd oss.

3. Startsidan ska visa riktigt innehåll

Om startsidan ska bli intressant, speciellt för återkommande besökare, bör du lyfta upp innehåll från dina sektioner direkt på startsidan. Det är mycket mer intressant att läsa relevant innehåll istället för en generell beskrivning av samma innehåll.

Besökarnas behov ska styra

Det innehåll som ska visas ska vara det besökarna tycker är viktigast, inte vad man internt tycker är viktigast. Om det gäller ett företag kan du lyfta fram nya spännande produkter eller tjänster som det tals om mycket i sociala medier. Om det gäller en myndighet kan du lyfta fram innehållet i de mest eftersöka reglerna eller riktlinjerna.

Relevanta saker kan vara gamla

En intressant grej att ha i åtanke här är tidsaspekten. Vi är programmerade att tänka att webbplatsens startsida måste visa senaste nytt, som om det vore Aftonbladet.se. För en organisationen kan det viktigaste innehållet för besökarna vara fler år gammalt. Nyckeln är återigen att utgå från besökarnas behov, inte interna. Förstå behoven genom att titta på besöksstatistiken och prata med era användare.

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få guider, tips och fördjupande insikter om webb­­kommunikation, digital marknads­föring och informations­teknik direkt i din mejlkorg.
Prenumerera på nyhetsbrev
Kategorier: UX-design

Pontus Vinderos

Digital strateg (anlita som konsult)