Pontus Vinderos

SEO-specialist

Vad är CMS-system? I denna guide går jag igenom vad CMS betyder och vilka CMS-system som finns att välja på. Dessutom ger jag oberoende råd om vilka system som är lämpligast att använda för olika förutsättningar. Råden bygger på mina år som webbstrateg i framför allt offentlig sektor.

Förkortningen CMS

Förkortningen står för Content Management System. På svenska kan det översättas till innehållshanteringssystem, webbpubliceringssystem eller kort och gott publiceringsverktyg.

WordPress CMS, bild som visar hur ett inlägg skapas

CMS är IT-stöd för att publicera innehåll på en webbplats, en blogg eller ett intranät. IT-stödet används av webbredaktörer för att lägga in text, bilder och video på organisationens webbplats. I systemet finns sidmallar för olika sidor, som startsida, artikelsida och nyhetsarkiv. Sidmallarna innehåller sidhuvud, meny, presentationen av innehållet, sidfot med mera.

Kommersiella CMS

Det finns kommersiella webbpubliceringssystem där du betalar en licenskostnad för att använda systemet. Det kallas även för proprietär programvara. Leverantörerna av de kommersiella systemen samarbetar med webbyråer som sköter själva införandet och underhållet av systemet för en viss organisation.

De vanligaste kommersiella systemen är:

Optimizely/Episerver
Optimizely (före detta Episerver) är ett webbpubliceringssystem med kommersiell inriktning som används både för externa webbplatser och intranät.

Sitevision
Sitevision är ett kommersiellt webbpubliceringssystem som används både för intranät och externa webbplatser, ofta i offentlig sektor.

SharePoint
SharePoint är en samarbetsplattform som även används som CMS, primärt för intranät i organisationer med IT från Microsoft.

CMS med öppen källkod

Det finns CMS som är gratis att använda med öppen källkod. Det går att installera och anpassa dessa system själv utan webbyrå, men om du ska få god kvalitet rekommenderar jag att du anlita en webbyrå även för webbprojekt med system som bygger på öppen källkod.

De vanligaste systemen med öppen källkod är:

WordPress
WordPress är ett php-baserat webbpubliceringssystem med öppen källkod som primärt används för externa webbplatser.

Umbraco
Umbraco är ett Microsoft-baserat webbpubliceringssystem med öppen källkod som primärt används för externa webbplatser.

Drupal
Drupal är ett ramverk för webbutveckling med öppen källkod som kan användas för att bygga webbplatser och intranät.

Att välja rätt CMS

En stor debatt när det gäller webbpubliceringssystem är den mellan å en sidan system som kostar pengar och kräver licens, å andra sidan system som släpps med öppen källkod utan licenskostnad. Jag tycker inte det går att säga att det ena eller det andra sättet är rätt. Det är viktigare att hitta rätt webbpubliceringssystem för din organisation och ditt webbprojekt. Ett etablerat kommersiellt system har fördelen att det finns en uppsjö konsulter som kan bygga webbplatsen och det finns en uppbyggd organisation för support och utbildning hos systemleverantören.

Läs mer: Så väljer du rätt CMS till din hemsida

Att tänka när du inför ett CMS

Ett vanligt misstag jag ser i många webbprojekt är att valet av webbpubliceringssystem görs utan att fundera på behov. Jag tycker alltid det är bäst att först fundera på vilket innehåll du har, vilka funktioner du behöver och hur designen ska se ut. När du vet det har du mycket bättre förutsättningar att välja ett webbpubliceringssystem än om du skulle ha gjort det som första grej. Ett webbpubliceringssystem som inte är anpassat för sajtens upplägg är en mardröm.

Läs mer: Jobba med och inte emot ditt CMS

Lästips om CMS

Här är två svenska sajter där du kan läsa mer om dessa system.

  • MKSE.com – nyheter om webbprojekt och systemleverantörer.
  • WSA-bloggen – trendrapporter om webbplatser och intranät.