I inlägget om kriget i SEO-branschen så nämnde jag lite kort om köpta länkar, alltså att betala för att få länkar till sin sajt för att få bättre placering på Google. Detta är förbjudet enligt Googes riktlinjer och något de aktivt arbetar med att rensa bort. Matt Cutts, som är chef för Googles spamteam, förklarar det så här:

Grejen med spam är alltså att Google manuellt tittar på sajter som har köpta länkar. Fördelen med detta är att du själv kan rapportera detta och liknande fusk med länkar. Om du kämpar för att synas högt på konkurrensutsatta sökfraser så kan det mycket väl vara så att de sajter som ligger högt placerade idag har använt just köpta länkar. Tack vare Googles spamteam kan du få bort dessa från träfflistan för den aktuella sökfrasen.

Så här gör du

Analysera vilken typ av inlänkar dina konkurrenter har med hjälp av ett SEO-verktyg, till exempel Majestic SEO. Leta efter länkar som känns onaturliga, till exempel från utländska sajter, från sajter som inte alls handlar om samma sak eller länkar som ligger i sidfoten på alla sidor. Gå sedan in på Googles Verktyg för spamrapportering. Klicka på länken Betalda länkar och fyll i formuläret som ser ut så här:

Rapportera webbskräp

Med samma verktyg kan du även rapportera andra fula tekniker inom SEO. Använd i så fall knappen Rapportera webbskräp som du hittar längst ner på sidan. Det handlar om mer tekniska fulingar som dold text, dörrsidor eller vilseledande omdirigeringar.

Gör det någon nytta?

Min erfarenhet är att Google tar detta på allvar och är rätt så snabba med att agera. Vänta en vecka och kika sedan in resultatet igen på sökningen. Förhoppningsvis har den sajt som använt fula SEO-metoder försvunnit och din sajt kommer högre upp på träfflistan.

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få gratis nyhetsbrev med tips om webbkommunikation och onlinemarknadsföring.
Prenumerera på tips
Kategorier: Sökmotoroptimering

Pontus Vinderos

Digital strateg och specialist inom webbkommunikation och onlinemarknadsföring.