Att hålla koll på vilka placeringar din webbplats ligger på olika sökfraser kan vara en grannlaga uppgift. Den stora utmaningen är att Google anpassar sökträffsidan till just den person som söker, bland annat utifrån tidigare sökhistorik och geografisk placering. Och inte bara land, utan även var i Sverige du är. Tanken är att ge mer relevanta träffar genom att visa upp exempelvis lokala företag. Men för mig som jobbar med sökmotoroptimering är det viktigt att kunna få en neutral bild av hur webbplatsen generellt ligger till på olika sökfraser. Och gärna uppställt i något bra verktyg som hämtar sökplaceringarna automatiskt.

Googles svar heter Search Console

Det enklaste sättet att komma igång är att ansluta sin webbplats till Googles verktyg för webbansvariga som numera heter Search Console. Där kan du får reda på vilka sökfraser folk använder för att nå din webbplats och placeringar. Men det är mest kul att veta här, det finns inte så mycket anpassningsmöjligheter med rapporter för din webbplats. Search Console är primärt ett verktyg för att underlätta för Google att indexera din webbplats rätt. Du kan hitta problem med indexering och få tips om hur du åtgärdar det.

Kommersiella alternativ

När det gäller just placering i Google tycker jag det är bättre att gå på något av de kommersiella tjänsterna för just rankingrapporter. Det finns en rad kommersiella tjänster som anropar Googles data och presenterar detta för din webbplats. Du kan lägga in egna sökfraser och konkurrenter. Detta presenteras sedan i fina rapporter som du kan få i din mejllåda varje morgon. Själv har jag fastnat för det svenska verktyget Wincher då jag tycker det är prisvärt och ger bra resultat för svenska sajter. Så här ser en rapport ut i Wincher:

Rapport i Wincher för Webbstrateg.nu

Winchers affärsmodell är prenumerationsbaserad. Du betalar en månadsavgift per sajt. Du kan testa på gratis i 14 dagar. Testa gärna och se om du gillar det, särskilt om du är ny i sökmotoroptimering kan det vara lite kul att testa på. Observera att detta inte är ett sponsrat inlägg, men Wincher får gärna ge mig livstidsabonnemang gratis… 😉

Kategorier: Mediestrategi