När man designar webbplatser så finns det en rad riktlinjer för användbarhet att förhålla sig till. En sådan riktlinje handlar om det så kallade vecket som avgränsar den del av webbsidan som besökaren bara ser om han eller hon scrollar. Så här ser ”vecket” ut på denna blogg med en hyfsat vanlig skärmupplösning:
Folk tittar mest på det ovanför vecket
Användbarhetsgurun Jakob Nielsen redovisade tidigare i år tester som bevisade att besökare av en webbplats ägnar 80 % av sin uppmärksamhet åt den del av webbsidan som är ovanför vecket. Bara 20 % av uppmärksamheten ägnas åt den del av sidan som kräver att besökaren scrollar. Med andra ord är det viktigt att lägga den viktigaste informationen ovanför vecket.
Betänk även att många sitter med en upplösning på 1024×768. Då är det en ganska liten yta vi pratar om som ska rymma det viktigaste, som navigation och vägar in i det innehåll eller de funktioner som sajtägaren vill att besökaren ska hitta. Prioritering är därmed a och o om man ska bygga en användbar webbplats.
Folk tittar mest på de tre första träffarna i Googles träfflista
Att vi som surfar på webben är lata är något man också förstår när man ser hur folk använder träffsidan hos Google. Mulley Communication har studerat hur vi använder Googles träffsida. Det visade sig att det första 70 % av testpersonerna tittade på var förstaträffen. Detta förklarar varför det är så effektivt med sökmotoroptimering för att driva trafik. De tre översta resultaten stod i fokus för testpersonerna. Annonserna till höger ignorerades.
Testerna gjordes med så kallad eyetracking som följer var testpersonerna tittar på skärmen. Nedan ser du en så kallad heatmap över hur en testperson tittade på Googles träffsida:
Slutsats: surfare är lata och otåliga
Det är svårt att komma till någon annan slutsats än att vi som surfar på webben är lata och vill få allting serverat på ett silverfat. För att nå dina mål på webben måste du förstå detta och bygga dina webblösningar med detta i åtanke.
Detta är inte bara viktigt när det gäller funktioner och menyer. Det handlar lika mycket om texter på webben. Det gäller att fånga läsarna för att få dem att läsa vidare eller klicka sig vidare på webbplatsen. Det kan till exempel handla om fyndiga rubriker och intressanta ingresser.
Håller du inte med? Har du hittat bevis för motsatsen? Eller har du tips på hur man kan tänka när man skriver webbtexter? Kommentera gärna nedan, skriv ett eget blogginlägg eller skriv till mig på Twitter.