Ni som följt bloggen Webbstrateg Nu och föregångaren Pontus hörna under en längre tid vet att jag som driver bloggen tidigare drivit nätkampanjer med hjälp av sökmotoroptimering och sociala medier. Det som brukar kallas social SEO. Alltså att låta din strategi kring SEO samspela med din strategi för sociala medier. Exempelvis genom att använda sociala medier för att få länkar till din sajt och stärka synligheten på Google.

Jag drev mina nätkampanjer mellan 2009 och 2015. Den mest uppmärksammade nätkampanjen var Sverigedemokraterna.de, där jag och andra experter på digital kommunikation tilllsammans utmande SD på Google. Emanuel Karlsten utsåg Sverigedemokraterna.de till ett av årets största blogginlägg i Expressen 2010. Så här skrev Emanuel Karlsten:

Det är svårt att peka ut en enskild post, men kanske är det ändå posten från valdagen. Men låt oss börja i rätt ände: Inför riksdagsvalet samlades krafter från internets alla hörn för att göra en alternativ SD-sajt som förstaträff när man googlade på ”Sverigedemokraterna”. Idén var att sprida antipropagande om SD. Internets bästa sökmotorexpeter hjälpte till och hundratals länkade in till den nyupprättade sajten Sverigedemokraterna.de. Och på försommaren, månader innan valet, lyckades man ta sig upp på förstaplatsen i Google. En på många sätt extra ordinär bedrift.

Dagen efter valet, när hela Sverige vaknade upp med en märklig val-baksmälla googlade 100 000 personer sig in på bloggposten för att förstå: Vad hände, och vilka är Sverigedemokraterna?

Expressen, Årets största bloggposter

Nu har jag skrivit en bok om just denna kampanj. Boken heter ”På blåsippans domäner” och har underrubriken ”Så kapade vi SD på nätet inför valet 2010”. Innehållet tänker jag inte bara är intressant för den som har ett samhällsintresse, utan även för dig som jobbar med digital kommunikation. I boken går jag igenom grunderna för internet, sökmotorer och domäner, inklusive den juridik som reglerar dessa områden. Boken finns redan nu att beställa som pappersbok hos Adlibris eller Bokus. Ebok kommer inom kort. Så här ser omslaget ut:

Bokomslag för På blåsippans domäner

Projekt av den här typen skriver jag mer om på min personliga blogg Pontus hörna. Där kan du läsa mer om boken och följa vad som händer med den där.

Om På blåsippans domäner på Pontus hörna

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få gratis nyhetsbrev med tips om webbkommunikation och onlinemarknadsföring.
Prenumerera på tips
Kategorier: Sökmotoroptimering

Pontus Vinderos

Digital strateg och specialist inom webbkommunikation och onlinemarknadsföring.