Har du sett foton på personer i träfflistan på Google? Bilden är hämtad från personens profil på Google+ och visas därför att personen i fråga har gjort inställningar på sin profil på Google+ och länkat från sin sida till Goolge+ på ett visst sätt. Du kan själv göra detta på exempelvis din blogg. I detta blogginlägg tänkte jag beskriva i några enkla steg vad du behöver göra. Så här kan det se ut när det är klart:

Webbstrateg på Google

Skapa en profil på Google+

En grundförutsättning för att detta ska fungera är att du har en egen personlig profil på Google+. Det gör du genom att gå in på plus.google.com. Glöm inte att ladda upp en bild på dig själv, då det är denna som sedan visas i sökresultatet.

Länka från din blogg till Google+

Nu måste du koppla din blogg eller sajt till profilen. Det gör du genom att lägga in en länk på alla sidor som du vill ska kopplas till din profil på Google+. Om du har en blogg kan du exempelvis ha det i högerkolumnen i en widget eller så kan du ha det som en byline under alla dina inlägg. För att det ska fungera måste du länka till din profil på Google+ med tillägget ?rel=author. Så här ska länken se ut:

<a href="http://adressentilldingoogleplusprofil?rel=author">Valfri länktext</a>

Lägg in din blogg på Google+

Sedan måste du göra en ändring på din profil på Google+. Välj Profil,  sedan Om och till sist Redigera profil. Där finns en rubrik långt ner på sidan som heter Bidrar till. Där lägger du till din blogg eller sajt som du vill ska bli kopplade till din profil. Det gör du genom att välja Lägg till en anpassad länk och sedan skriv in adressen till bloggen eller sajten. Du kan lägga till flera om du vill. Glöm inte att spara dina ändringar.

Osäker om det blev rätt?

Du kan testa om du lagt in koden på rätt sätt. I Google Webmaster Tools finns en testtjänst för så kallade Rich Snippets som detta kallas på Googlespråk, eller strukturerad data som den lite stolpiga översättningen lyder.

Vänta på Google

När du gjort allt ovan så har du gjort allt du kan. Nu får du lov att vänta på att Googles robotar upptäcker din nya koppling. Det kan ta upp till några veckor innan din bild syns i träfflistorna. Och det är inte alltid som din profilbild visas trots detta. Men om du har gjort inställningarna ovan så har du i vilket fall gjort vad du kan. Vad Google hittar på är ju en annan sak…

Kategorier: Sökmotoroptimering

Pontus Vinderos

Webbstrateg