Ikväll hittade jag en video med Josh Bachynski där han beskriver på ett väldigt övergripande och pedagogiskt sätt om 2011 och 2012 års förändringar i sökmotoroptimering. Han lyfter fram tre saker som speciellt viktigt att tänka på för att undvika att din sajt sänks i Google. Alla tre handlar om att undvika att länkar till sajten ska klassas som spam.

Variera länktexterna

Det är inte längre kosher att enbart skriva den exakta länktexten som du vill optimera för, det är bättre att variera länktexten och få in den i en naturlig språklig kontext. Du kan exempelvis variera ordningen på orden i sökfrasen eller bara ha ett ord från sökfrasen tillsammans med en call to action. Typ ”Kolla in (sökord)”.

Undvik masslänkning på kort tid

Om det kommer en miljon länkar på samma dag till din sajt så kommer Google att bli misstänksamma. Det är bättre att sprida ut länkarna. Tänk också på att inte skapa för många länkar samtidigt. Det måste vara realistiskt att sajten ska få så många länkar.

Länka från unika sidor

Panda-uppdateringen handlade om att rensa bort spamsajter från Googles index. Spamsajter präglas av dåligt språk och sidor som är likartade. Länkar från dessa sajter är inte speciellt mycket värda. Se därför till att du inte länkar från spamsajter. För att inte riskera att Google ska tro att du driver en spamsajt, se till att skriva grammatiskt korrekt och låta varje sida vara unik. Undvik exempelvis att skapa en biljon sidor som innehåller samma textstycken.

Se videon

Se hela Josh Bachynskis video här:

http://www.youtube.com/watch?v=ZNzN-fes5Lg

Vill du läsa mer inlägg som detta?
Få gratis nyhetsbrev med tips om webbkommunikation och onlinemarknadsföring.
Prenumerera på tips
Kategorier: Sökmotoroptimering

Pontus Vinderos

Digital strateg och specialist inom webbkommunikation och onlinemarknadsföring.