Jag har tidigare skrivit här på bloggen om min personliga Google-städning som är ett ständigt pågående projekt i min personliga sökmotoroptimering. Nu tänkte jag presentera ytterligare ett tips för dig som vill påverka din personliga träfflista i Google, alltså vad som syns när någon söker på ditt namn.

Varför är Google-städning viktigt?

Den som av någon anledning är intresserad av dig kan med hjälp av en enkel sökning på ditt namn få veta en hel del om dig. Det gäller till exempel kollegor eller framtida arbetsgivare som vill veta om vad du kan eller vem du är som person. För att dessa personer ska få ett bra intryck av dig som stämmer överens med vem du är kan det vara värdefullt att jobba strategiskt med vad som syns på sökningar av ditt namn på Google. Det kanske ligger saker där i dag som du inte vill att folk ska se. Att få bort dessa träffar genom att puffa för egna sidor kallas för Google-städning.

Vad är en Google-profil?

Google tog för något år sedan fram möjligheten för vem som helst att skapa en egen sida under adressen www.google.com/profiles. Tanken var att skapa en modern variant av telefonkatalogen, med den stora skillnaden att du själv ansvarar för innehållet och att omfattningen är global. Du kan lägga in bild, kontaktuppgifter, länkar med mera. I amerikanska Google synas Google-profilen direkt i träfflistan så här:

Bild på Google Profile direkt i träfflistan

Nikke Lindqvist har uppmärksammat att det finns tecken på att vi även i Sverige kommer att få se Google-profiler direkt i träfflistan. Detta gör att betydelsen av att ha en Google-profil blir ännu viktigare om du vill jobba med din personliga träfflista.

Hur gör jag för att få ut mest nytta av min Google-profil?

Till att börja med måste du registrera din Google-profil och ställa in så att den är sökbar. För att kunna registrera en Google-profil måste du ha ett Google-konto, till exempel en Gmail-adress. Mer om hur du gör detta hittar du hos Google.

Nästa steg är att fylla din profil med innehåll. Hur mycket du vill lägga in beror på vad du känner dig bekväm med att dela. Om du har en blogg, egen webbplats eller konton i sociala medier kan det vara bra att skapa länkar till dessa.

Om du finns på Twitter kan du även ställa in så att dina aktuella tweets syns på din Google-profil. Detta var lite mer klurigt, eftersom man måste gå via Google Buzz. Det enklaste är om du har ett Gmail-konto. Då kan du gå till Buzz och ange till exempel Twitter som en länkad webbplats. Då kommer dina tweets att dyka upp på Buzz som i sin tur visas på din Google-profil om du gjort alla inställningar korrekt.

Så här ser min Google-profil ut:

Sedan kommer det kanske viktigaste steget: länka till din Google-profil. Det är inte förrän du länkar till den från någon annan webbplats på Internet, som den kommer att synas på träfflistan. När du väl har länkat, är det bara att vänta. Ha tålamod, det kan ta flera veckor innan din Google-profil syns på Googles träfflistor.