Wayback MachineDet finns säkert många som redan känner till detta, men för er som inte vet, så tänkte jag bara puffa lite för Internets coolaste sökmotor. Och nej, det är inte Google. Den heter Wayback Machine och är framtagen av den ideella organisationen Internet Archive. Med hjälp av denna sökmotor kan du surfa på gamla webbplatser. Skriv in en adress och välj sedan vilket år du vill kolla på.

Några nedslag i webbens historia…

Så här såg Apple.com ut 1997 (klicka för att surfa in på den):
Apple.com 1997

Folket som gjorde DN.se 1996 tyckte det var smart med en introsida:
DN.se 1996

Om man besökte IKEA.se 1998 möttes man av följande meddelande:
IKEA.se 1998

Passagen.se var det häftigaste stället att hänga julen 1996:
Passagen.se 1997

BETA-version av ny sökmotor för Wayback Machine testas

Jag har använt den i många, många år. Den kan bjuda på både nytta och nöje. Tyvärr finns inte alla sajter på nätet med och ofta saknas bilder. Men här finns en ovärderlig källa till den som vill surfa bakåt i tiden.

Nu håller gänget på Internet Archive även på att ta fram en ny version av sökmotorn som finns som BETA på adressen waybackmachine.org. På deras blogg står det att den nya versionen innehåller ett nytt gränssnitt och ett index med nyare webbplatser. För den gamla sökmotorn var det ungefär en treårig fördröjning, med BETA-versionen är fördröjningen kortare än ett år.

Riktigt kul sökmotor som kan fungerar som ett intressant tidsfördriv. Bara fantasin sätter gränserna för hur många timmar man kan slösa bort på att kolla in gammal webbdesign med frames, layout i tabeller och störthäftiga gif-animationer…


Pontus Vinderos

Digital strateg