Idag är det World Usability Day (WUD) eller Världsanvändbarhetsdagen som den kallas på svenska. Sedan 2005 anordnas denna dag såväl internationellt som här i Sverige. Under dagen anordnades en rad evenemang, bland annat i Folkets hus i Stockholm. Så här såg det ut tidigare idag:

Själv besökte jag evenemanget #sitevisionsthlm där en rad olika föreläsare pratade om användbarhet och tillgänglighet. Även detta evenemang sändes via Bambuser. Flera saker var intressanta, men jag fastnade speciellt för föreläsningen av Jonas ”Blind Höna” Söderström om hans nya bok Jävla skitsystem.

Boken handlar om hur datorsystem kan vara arbetsmiljöproblem. Söderström relaterar ökningen av arbetsrelaterad stress de senaste 15 åren till den ökande mängden av dåliga datorsystem som alla måste använda på jobbet. Det handlar till exempel om system för bokning, fakturering, journalföring, tidsrapportering, semesterrapportering med mera.

Söderström menar att vi om 20 år (förhoppningsvis) kommer titta tillbaka på 2010 och fråga oss hur vi kunde jobba under dessa omständigheter med alla dessa dåliga system. Han lyfter fram flera exempel där dåliga system har lett till att personer mått dåligt och blivit utbrända. Bland annat passhanteringen i Stockholm 2005 och journalsystem i Uppsala 2006.

Lösningen på detta problem är inte lätt, men är någonting som vi alla borde jobba för. En första grej tror jag är att ställa samma krav på de interna systemen som vi har för externa webblösningar. Vi jobbar mycket med användbarhet och tillgänglighet på webben, och det finns många som är väldigt duktiga på att skapa bra webblösningar. Denna kompetens borde vi utnyttja för att bygga riktigt bra interna system. Dessa krav borde också vara en naturlig del vid beställningar av nya interna system.

Mer om Jonas Söderströms idéer kan du höra i radioprogrammet Vetandets värld där han medverkade idag. Nedan ser du även hans presentation av boken:

Kategorier: Webbdesign

Pontus Vinderos

Digital strateg