WordPressWordPress är ett fantastiskt publiceringsverktyg med många bra funktioner i sitt grundutförande och många fler som tillägg. Jag har jobbat med många olika typer av WordPress-sajter, från små bloggar till större sajter för organisationer. I detta arbete har jag stött på vissa brister med WordPress som CMS. Förvisso går det att lösa med tillägg, men jag tycker att det är lite knöligt att alltid lägga till dessa tillägg. Det handlar om funktioner som jag tycker borde ingå i WordPress grundfunktionalitet helt enkelt.

Byta bilder smärtfritt

Om du har en bild på din WordPress-sajt som du vill byta ut, så finns det inget smart sätt att göra det på i WordPress. Du måste först ta bort bilden och sedan ladda upp den igen. Detta gör att bildlänken blir bruten och att bilden inte längre syns på sajten. Ett bättre sätt att göra detta är att erbjuda möjligheten att kunna ersätta en bild med samma URL. Tillägget Enable Media Replace, som utvecklats av svensken Måns Jonasson, gör just detta.

Konfigurera e-postserver

Väldigt mycket funktionalitet i WordPress bygger på att systemet ska kunna skicka e-post. Det gäller exempelvis hela hanteringen av användare och modereringen av kommentarer. Trots detta finns inte något bra sätt att konfigurera och testa e-postinställningarna. För detta finns utmärka tillägget Configure SMTP. Då WP bygger så mycket på e-post för att fungera bra tycker jag att liknande inställningsmöjligheter borde finnas i systemets grundutförande.

Bättre koll på URL-strukturen

WordPress har som standard bra inställningsmöjligheter för att ställa in hur URL:er (Permalänkar) på inlägg och sidor ska se ut. Sedan någon version går det också att välja Inläggsnamn som URL-struktur, vilket jag tycker är det enda rätt. Det betyder att URL:en skrivs ut som ord istället för att bestå av ID-nummer som det förvalda alternativet är i WordPress.

För kategorier och etiketter är det inte lika bra. Förvisso går det att själv välja kategori- och etikettbas, men det går inte att välja bort dessa helt och hållet. En kategori i WordPress har alltid URL-strukturen www.dinblogg.se/category/dinkategori. Ordet category borde bort ur denna adress tycker jag. Detta går att lösa med exempelvis tillägget WP No Category Base (eller WP-No-Tag-Base om det gäller etikettarkiv). Det är bra att tilläggen finns, men det vore ännu bättre om det var standardfunktioner under Permalänksinställningar.

Ett annat område där URL-strukturen är ett problem är anpassade posttyper (Custom Post Types). Om man exempelvis tar ett tillägg som All-in-One Event Calendar så lägger de alla sina kalenderhändelser på en egen URL. URL-strukturen blir www.dinsajt.se/ai1ec_event/dinhandelse. Jag skulle vilja kunna byta ut ordet ai1ec_event mot exempelvis kalendarium.

Det vore grymt om WordPress Out of the Box hade ett gränssnitt för att ställa in URL-struktur för alla innehållstyper så att man kan skapa en enhetlig URL-struktur. Som det är nu är det ett lapptäcke för att få till det bra, speciellt om man har många tillägg som bygger på egna posttyper.

En stilla önskan

Jag vet att WordPress ska vara så enkelt som möjligt i sitt grundutförande, men ovanstående funktioner tycker jag borde vara med som standardfunktioner. Vad säger du? Är dessa funktioner saknade? Eller är det några andra du tycker borde ingå Out of the Box?